Po svilni poti v novo dobo

Pekinški forum: Gospodarsko povezovanje držav ob njej je obetavno, a vprašanje je, koliko izzivov prenese.

Objavljeno
14. maj 2017 17.28
CHINA-DIPLOMACY-TRADE
Zorana Baković, M. Bi., STA
Zorana Baković, M. Bi., STA

Pobuda »(gospodarskega) pasu in (svilene) poti« je projekt stoletja, ki bo koristil ljudem po vsem svetu, je izjavil kitajski predsednik Xi Jinping na forumu, posvečen kitajski strategiji vodenja globalizacije v novo fazo. Forum se je začel v senci severnokorejskega raketnega poskusa, a Xi ni dovolil, da bi to postala glavna tema srečanja.

»Stare svilne poti so cvetele v času miru, svojo živahnost pa so izgubile v času vojne,« je dejal Xi Jinping v govoru, s katerim je danes v Pekingu odprl dvodnevni Forum za mednarodno sodelovanje vzdolž gospodarskega pasu in svilne poti.

»Sprejeti moramo nov vidik mednarodnih odnosov, kjer je sodelovanje tako, da zmagata obe strani. Za partnerstvo si moramo prizadevati z dialogom, brez spopadanja ter dajati prijateljstvu prednost pred zavezništvi,« je povedal Xi.

Grčija zelo pomembna za svilno pot

Kitajski predsednik je pred okoli 1500 udeleženci foruma, med katerimi je 28 voditeljev držav in vlad, naznanil, da bo njegova država vložila dodatnih 124 milijard dolarjev v razvoj svilne poti, ki povezujejo ključne točke v načrtu za veliko evrazijsko integracijo. V sklad svilne poti bodo vložili sto milijard juanov (14,5 milijarde dolarjev), 250 milijard juanov bo kot kredite dala Kitajska razvojna banka, 130 milijard juanov kreditov bo ponudila Kitajska uvozno-izvozna banka in 60 milijard juanov bodo ponudili državam v razvoju in mednarodnim ustanovam v državah na svilni poti.

Še nekaj milijard juanov bo dodeljenih kot pomoč v hrani za primer izrednih dogodkov ter za projekte v okviru sodelovanja »jug-jug«. Čeprav Xi ni navedel natančnega časovnega roka, je njegova vlada, kot kaže, pripravljena takoj vložiti znatna sredstva v utrjevanje temeljev, na katerih bo stal veliki projekt.

Med srečanjem z grškim premierom Aleksisom Ciprasom, ki je pripotoval v Peking dan pred začetkom foruma, je dal Xi »močno podporo« državi, ki je za svilno pot zelo pomembna.

Za povečavo kliknite na grafiko.

Kitajska je v preteklih letih v Grčijo vložila več milijard evrov ter se pri tem osredotočila na infrastrukturo, energijo in telekomunikacije. Grška skupina za razvoj infrastrukture Copelouzos je v petek sporočila, da je s kitajskim holdingom Shenhua podpisala pogodbo o sodelovanju pri načrtu zelene energije in posodobljenja grških obratov za proizvodnjo električne energije. Grška skupina je naznanila, da bo vlaganje v projekte stalo tri milijarde evrov.

Civilizacijski projekt

Cipras je eden od osmih evropskih voditeljev držav in vlad, ki so se odzvali Xijevemu povabilu k sodelovanju na forumu. V Pekingu so še premieri Španije, Italije, Madžarske, Poljske in Srbije ter predsednika Češke in Švice.

Čeprav je Xi Jinping vztrajal, da zavezništva niso več v modi ter da so v vsaki veliki igri prijatelji enakopravni, je bil kljub temu glavni gost ruski predsednik Vladimir Putin, ki je zbrane nagovoril takoj za gostiteljem.

»Z uporabo starih pristopov ne moremo reševati sodobnih izzivov,« je rekel Putin. »Potrebujemo nove ideje. Znebiti se moramo starih stereotipov.« Novo svilno pot je poimenoval »civilizacijski projekt za prihodnost«. Naznanil je pripravljenost Rusije, da se vključi v gradnjo »novih modernih transportnih koridorjev«, ki bi prispevali velike projekte energetske infrastrukture.

Putinov urad za medije je naznanil, da bo ruski predsednik na forumu predstavil svojo vizijo gospodarskega razvoja v evrazijski integraciji ter ponudil konkretne predloge za gradnjo najkrajših in najučinkovitejših tras za prevoz blaga od Atlantskega do Tihega oceana skozi Rusijo. Ponovil je, da v Moskvi že izdelujejo načrte za energetski prstan med Rusijo, Japonsko, Korejskim polotokom, Kitajsko in Mongolijo. Tako je s konkretno vsebino dopolnil idejo o ustvarjanju nove gospodarske ureditve.

Med redkimi vodidelji, ki so se udeležili srečanja, sta ruski predsednik Vladimir Putin in njegov beloruski kolega Aleksander Lukašenko. Foto AFP

Naslednji govorec je bil turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. Tudi on je govoril o nujnosti okrepitve »ozračja solidarnosti« med partnerji na svilni poti ter o »utrjevanju stez, ki vodijo v novo dobo«.

Pomisleki EU

Predstavniki držav članic Evropske unije so izrazili vrsto pomislekov o projektu. Zahtevajo jamstva Kitajske glede proste trgovine, varstva okolja in delovnih pogojev. Nemška ministrica za gospodarstvo Brigitte Zypries je v govoru povedala, da članice EU ne bodo podpisale skupne izjave o trgovini, če Kitajska ne bo izpolnila njihovih zahtev.

Evropski predstavniki, ki so sodelovali na pogajanjih s kitajsko stranjo, imajo po neuradnih navedbah pomisleke glede transparentnosti, izvajanja javnih naročil in upoštevanja mednarodnih standardov na socialnem in okoljskem področju.

Na forumu so prisotni tudi novi generalni sekretar ZN António Guterres, predsednik Svetovne banke Jim Jong Kim in upravna direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde. Slovenijo zastopa minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Uradni mediji so zasedanje, ki se bo končalo jutri s skupno izjavo vseh udeležencev, označili za »največjo in najvišjo diplomatsko aktivnost od ustanovitve nove Kitajske«. Ponosno poudarjajo, da se je v Nacionalnem kongresnem centru v Pekingu zbralo 1500 udeležencev iz vsega sveta.

Priložnost za politične preboje

Ko je kitajsko zunanje ministrstvo prejšnji teden objavilo, da je na veliko zasedanje povabljena tudi Severna Koreja, so imele ZDA na to takoj pripombo. Washington namreč poudarja sankcije. Toda za Peking je beseda dneva »vključevanje«.

Projekt pasu in poti je odprt za vse, so vztrajali kitajski funkcionarji. Viri pravijo, da je bila ideja gostiteljev, da forum postane priložnost za politične preboje. Severnokorejski minister za zunanjo trgovino Kim Jong Dže bo namreč imel v Pekingu priložnost za srečanje z delegacijo Južne Koreje, ki jo vodi nekdanji podpredsednik parlamenta Park Bjong Seung. Vendar so se možnosti za to zelo zmanjšale zaradi severnokorejske izstrelitve balistične rakete v nedeljo zjutraj. To ni le izzvalo ostre obsodbe ZDA in Japonske, ampak tudi uradnega Seula.

Pjongjang je tako namerno pokvaril optimistični ton, ki bi se iz Pekinga lahko razširil po vsem svetu. Nova raketa ne pomeni, da se Severna Koreja noče pogovarjati z novim južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom ali ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Vendar je izstrelitev rakete srednjega dosega, ki je tokrat preletela okoli 700 kilometrov, jasen znak, da bo Pjongjang nadaljeval svoj jedrski in raketni program, vse dokler se bo počutil ogroženega. Pri tem ne bo dovolil nikomur, tudi Kitajski ne, da govori v njegovem imenu. 

Za povečavo kliknite na grafiko.

Trump je prepričan, je zapisano v poročilu Bele hiše, da Rusija ne more biti zadovoljna, ker je severnokorejska raketa padla v Japonsko morje bliže njeni kakor japonski obali. Putin je tudi res izrazil zaskrbljenost zaradi raketnega preizkusa in zviševanja napetosti. Kitajska je, kot ponavadi, pozvala k zadržanosti ter Pjongjang opozorila, da ta krši resolucije ZN.

Prve analize severnokorejske poskusne izstrelitve kažejo, da je šlo za dvodelno raketo na tekoče gorivo iz serije Musudan, ki lahko preleti razdaljo 4500 kilometrov. Pjongjang je tako prekinil niz neuspešnih izstrelitev te vrste raket. Nakazal je, da je vse bliže visoki tehnološki ravni, na kateri je lahko resnična nevarnost za celotno območje in ves svet. Naslednje ključno vprašanje je, kako svilna je za takšne izzive pobuda pasu in poti.