Tajno poročilo Nata: Znatno povečanje vojaških sil v Afganistanu

O razmerah v Afganistanu bo govora na srečanju zunanjih ministrov v Bruslju v prvih dneh decembra, je sporočil Nato.

Objavljeno
21. november 2015 13.24
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Bruselj - Tajno Natovo poročilo misije v Afganistanu, ki je prišlo v javnost, razkriva namero o znatno okrepljeni podpori afganistanskim varnostnim silam. Nato vsebine poročila ni potrdil, a tiskovni predstavnik je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da bodo o razmerah v Afganistanu govorili na srečanju zunanjih ministrov v Bruslju 1. in 2. decembra. Tiskovni predstavnik Nata je še povedal, da so predstavniki članic prejeli poročilo z oznako zaupno.

Poročilo predvideva, da bi neposredno na kriznem območju okrepili prisotnost Natovih mentorjev, s čimer bi lahko preprečili incidente, kot je nedavni napad talibanov, na katerega so bile lokalne oblasti nepripravljene. V kolikor bi se znašli v nevarnosti, lahko zavezništvo nad napadalci izvede zračne napade. Po srečanju v Bruslju bo tudi jasno, koliko vojakov bo v naslednjih mesecih odšlo v Afganistan na usposabljanje.

Natova trenutna misija za usposabljanje in podporo misiji za Afganistan, imenovana Odločna podpora (Resolute Support), vključuje okoli 13.000 vojakov. Vsakršna bojna aktivnost je omejena na samoobrambo.

Nemška vlada je sicer v sredo odločila, da bo povečala svojo prisotnost v Afganistanu na maksimalno 980 vojakov, kar pomeni 130 vojakov več, kot sedaj, še navaja dpa.