Ted Cruz zasenčil veliki trenutek Mika Pencea

Za Trumpa je zaplet z ženinim delnim plagiatorstvom baje dobra novica.

Objavljeno
21. julij 2016 20.09
Veso Stojanov
Veso Stojanov
Cleveland – Vrhunec predzadnjega dne republikanske konvencije v Clevelandu bi moral biti po scenariju in načrtih sprejem nominacije Mika Pencea kot podpredsedniškega kandidata, a je dogajanje v Quicken Loans Areni zasenčil nastop teksaškega senatorja Teda Cruza.

Nastop najresnejšega Trumpovega tekmeca za strankarsko predsedniško nominacijo Cruza, ki je na strankarskih volitvah po zveznih državah poleg Trumpa zbral največ delegatov, je bil po poskusu upora konservativnih delegatov na začetku konvencije in plagiatu dela govora Melanie Trump že tretji odklon od načrtovanega veličastnega zmagoslavja, vsesplošnega hvaljenja in povzdigovanja Donalda Trumpa. Cruz je Trumpu sicer čestital za osvojitev nominacije, a volivce na koncu govora ni pozval, naj glasujejo za nominiranca stranke, temveč naj »glasujejo po svoji vesti« in naj se udeležijo novembrskih volitev. Ko je končeval govor, mu je množica začela žvižgati, ga naganjati z odra in vzklikati: »Hočemo Trumpa« in »Podpri Trumpa«.

Zaplet je rešil sam Trump, ki je zmagoslavno vstopil v dvorano in s tem pozornost množice in kamer obrnil stran od Cruza. Pozneje je dejal, da je vedel, da ga Cruz ne bo podprl, a mu je vseeno dovolil govoriti. Guverner New Jerseyja Chris Christie, tudi eden od republikanskih kandidatov, ki pa je hitro po izstopu iz predvolilne tekme podprl Trumpa, je Cruzovo dejanje označil za grozno in sramotno. Nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich je kasneje poskušal dvorano prepričati, da je Cruz dejansko podprl Trumpa, ker je pozval volivce, naj pridejo na volišča, poziv, naj volijo po svoji vesti, pa nikakor ne more pomeniti glasu za Clintonovo. Cruz je malce pokvaril veliki trenutek guvernerja Indiane Mika Pencea, ki je poskušal navzoče prepričati, da si ni nikoli zamišljal, da bo v tem položaju, pa čeprav je njegov nekdanji sodelavec le nekaj ur pred tem novinarjem povedal, da se je prvi mož Indiane na predsedniško kandidaturo pripravljal zadnjih deset let.

Clintonova kriva za vse

V govoru je Pence opisal svojo življenjsko pot in zagotovil, da Clintonova ne bo nikoli zmagala. Trump da bo zagotovil velike in potrebne spremembe v nasprotju s »sekretarko statusa quo s postano agendo«. Njena izvolitev bi bila zelo nevarna, ker bi začrtala pot vrhovnega sodišča za prihodnjih 40 let. Clintonova naj bi namreč imenovala sodnike, ki bodo ravnali neustavno, Trump pa takšne, ki bodo zaščitili pravico do orožja in svetost življenja. To pomeni takšne, ki bodo odpravili pravico do splava.

Sicer pa je zanimivo, da so prav Trumpovo nasprotnico Hillary Clinton, ki jo bodo v demokratski stranki prihodnji teden na konvenciji v Filadelfiji formalno ustoličili kot njihovo predsedniško kandidatko, v Clevelandu na republikanski konvenciji pogosteje omenjali kot Trumpa. Kot da je Clintonova kriva za vse hudo, kar se dogaja v Ameriki in po svetu. Naj jo zaprejo, so zahtevali guverner Floride Rick Scott pa guverner New Jerseyja Chris Christie, pravosodna ministrica Floride Pam Bondi, ki Trumpa ni hotela sodno preganjati zaradi sumljivega stečaja pri enem njegovih nepremičninskih podjetij, pa je pozivala k vrnitvi reda in zakona po osmih letih zlorab oblasti Obame. Skoraj da ni bilo nobenega govornika, ki ne bi vsaj enkrat omenil Hillary Clinton ter njenih številnih »nečednosti« in »zločinov«.

Dobrodošla negativna publiciteta

Trump se je odzval tudi na kritike proti njegovi ženi, češ da je kopirala govor Michelle Obama. Sicer je najprej udrihal po medijih, ki so si drznili vzeti pod drobnogled ženin govor, a hitro dodal, da ni negativne publicitete. Odgovornost za prepisovanje govora Michelle Obama iz leta 2008 je medtem prevzela uslužbenka Trumpove organizacije. Nekdanja baletna plesalka, 65-letna Meredith McIver, je na spletni strani Trumpove kampanje priznala spodrsljaj, se zanj opravičila in ponudila odstop, a ga je Trump zavrnil. McIverjeva je priznala napako v času, ko je vodja Trumpovega volilnega štaba Paul Manafort zatrjeval, da ni bilo nobenega prepisovanja in da so si vse skupaj izmislili mediji. Za Trumpa je zaplet z ženinim delnim plagiatorstvom baje dobra novica, ker je Melanijin govor menda dobil veliko medijsko pokritje. Mediji ga analizirajo veliko bolj, kot je FBI analiziral Hillary Clinton v zvezi s škandalom zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte, pravijo v Trumpovem taboru. V. S.