Teksaški poslanec kolegu grozil s »kroglo v glavo«

Trumpove ZDA postajajo vse bolj razdeljene in vse bolj grobe.

Objavljeno
30. maj 2017 09.18
Sanctuary Cities Texas
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
Zadnji dan parlamentarne seje v Teksasu je običajno le rutinski zaključek, toda v ponedeljek se je sprevrgel v kaos, ki se je skoraj končal s pretepom. Vzrok je bil nov zakon proti »varnim mestom«, zaradi česar je galerijo za obiskovalce napolnilo več sto protestnikov, kar je vznemirilo enega od konservativnih republikancev.

Zakon SB 4 vsem policijam v Teksasu nalaga, da morajo ubogati ukaze agencije za izvrševanje carin in priseljevanja (ICE). Zvezna agencija je med drugim zadolžena za izvajanje zakonodaje o priseljevanju in opravlja izgone nedokumentiranih priseljencev, številne lokalne skupnosti v ZDA, ki se jih je oprijelo ime »varna mesta«, pa so svojim policijam (te niso pod nadzorom zveznih oblasti) ukazale, naj ne upoštevajo pripornih nalogov agencije.

Konservativni del Američanov, ki zagovarja strog režim priseljevanja, je z izvolitvijo Donalda Trumpa dobil krila, saj je bil eden od njegovih prvih predsedniških ukazov kaznovanje lokalnih skupnosti, ki ne sodelujejo z zveznimi oblastmi. Z republikanskim Teksasom ni imel takšnih težav, in čeprav je zvezno sodišče aprila zadržalo izvajanje Trumpovega ukaza, so se v Austinu po hitrem postopku lotili sprejemanja zakona SB 4, da bi svoja urbana središča, ki so precej bolj liberalna od sicer konservativnih predmestij in podeželja, prisilili k sodelovanju z ICE.

V ponedeljek, ko je spodnji dom teksaškega parlamenta zaključeval sejo, je na stotine protestnikov v rdečih majicah z napisom lucha (boj v španščini) napolnilo prostore za obiskovalce in s transparenti v rokah sprva molče poslušalo, po slabi uri pa začelo glasno oporekati. »Tukaj bomo ostali!«, »Se vidimo na sodišču!« in »Se vidimo na voliščih!« je bilo le nekaj gesel, s katerimi so ustavili delo skupščine. Policija je le počasi praznila galerije z jezno množico.

Republikanskemu poslancu Mattu Rinaldiju to ni bilo dovolj, po trditvah svojih demokratskih poslanskih kolegov je pristopil k njim in jih izzval z besedami, da je poklical zvezno agencijo, naj pride aretirat nedokumentirane priseljence v množici. Izbruhnil je oster prepir z nekaj rahlega prerivanja, v katerem je menda Rinaldi kolegu iz nasprotnega tabora celo zagrozil, da mu bo »pognal kroglo v glavo«. Republikanec je kasneje sam priznal, da je poklical ICE, in celo, da je grozil s streljanjem, ampak češ da samo zato, ker je bilo ogroženo njegovo življenje.

Čeprav je guverner Teksasa Greg Abbott sporni zakon že podpisal, nasprotniki trdijo, da se boj šele začenja. Tako kot v Arizoni, kjer so prek zveznih sodišč dosegli razveljavitev podobne zakonodaje, so tudi proti Teksasu vložili tožbo. Hkrati pa bodo sprožili kampanje proti vsem lokalnim kongresnikom, ki so glasovali za SB4.