Tesnejše sodelovanje Rusije in ZDA v boju proti IS

Kurdski borci v Siriji so danes zabeležili manjši uspeh, a sunitski skrajneži tako v Iraku kot Sirij vztrajno napredujejo.

Objavljeno
15. oktober 2014 16.40
TURKEY-SYRIA-CONFLICT-KURDS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington, Pariz – Glavno sporočilo ameriškega predsednika Baracka Obame po srečanju z več kot 20 obrambnimi ministri zahodnih in arabskih držav je bilo, da bo kampanja proti sunitskim skrajnežem Islamske države dolgotrajna in težavna. Je pa dogajanje v Siriji in Iraku nekoliko zbližalo Moskvo in Washington.

»Hitra rešitev na obstaja. Še vedno smo v začetni fazi. Kot pri vsakem drugem vojaškem posredovanju, bomo beležili dneve napredka in obdobja neuspehov, a naša koalicijo trdno stoji za temi dolgoročnimi prizadevanji,« je povedal Obama.

Čeprav je ameriški predsednik na včerajšnjem srečanju izpostavil predvsem uspehe mednarodnih sil v bližini iraških mest Erbil in ob jezu pri Mosulu, je na terenu tehtnica nagnjena predvsem na stran Islamske države. Njeni pripadniki kljub zračnemu posredovanju v Iraku, ki se je začelo 8. avgusta, in Siriji, prva letala tujih sil so nad ozemljem zarohnela v noči 23. septembra, v Iraku in Siriji vztrajno napredujejo. Po poročanju francoske tiskovne agencija AFP bo kmalu v njihovih rokah celotna iraška provinca Anbar in sirsko območje vzdolž turške meje. Tam se tudi bije bitka, ki je v zadnjih tednih pritegnila največ pozornosti.

Kurdski borci še vedno vztrajno branijo mesto Kobani tik ob turški meji. Ob podpori tujih zračnih sil so danes celo imeli manjše zmage na vzhodu in jugozahodu mesta. A je Obama včeraj priznal, da so razmere v in ob mestecu zelo skrb vzbujajoče.

Včerajšnje srečanje v vojaškem oporišču nedaleč od Washingtona je bilo namenjeno razpravi o napredku in izboljšanju koordinacije koalicije za boj proti IS. Na seznamu je za zdaj nekaj več kot 50 držav, med katerimi pa ni Rusije. Grožnja sunitskih skrajnežev je kljub temu nekoliko zbližala Moskvo in Washington. Včeraj sta se ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov dogovorila o tesnejšem sodelovanju pri izmenjavi obveščevalnih podatkov. Prav tako naj bi v Moskvi premišljevali o pomoči pri oboroževanju in urjenju iraške vojske.