Težave s covfefanjem iz Bele hiše

Odvetnikom sivijo lasje ob spletnih navadah predsednika ZDA.

Objavljeno
01. junij 2017 10.36
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
»Poznam besede, imam najboljše besede,« se je na začetku kampanje hvalil Donald Trump. V sredo je prek omrežja twitter svetu zaupal eno od njih, »covfefe«. To ni bila prva lekcija kreativnega pisanja iz Bele hiše, uredniki spletnega slovarja Merriam-Webster so zasloveli po norčavih razlagah pomenov predsednikovih sporočil. Tokrat so ostali brez besed.

Spletna skupnost je nemudoma pograbila sporočilo »Kljub nenehnemu negativnemu tisku covfefe« in bolj ali manj resno začela razlagati, kaj je vrhovni poveljnik edine vojaške supersile nekaj čez polnoči sporočal svetu. Po besedah Petra Sokolowskega, urednika pri Merriam-Webster, je jasno, da je covfefe zatipkano besedilo (najbrž je hotel napisati coverage, poročanje tiska). Morda je predsedniku zmanjkalo moči in je zakinkal s telefonom v roki. Toda uporabniki so vseeno množično preverjali slovar. »To je znak radovednosti in zagotovo je bilo veliko radovednosti o covfefe,« je dejal Sokolowski.

Ko je Trump zjutraj opazil, kaj se mu je pripetilo, je izbrisal sporočilo in namesto njega objavil »Kdo lahko ugotovi resnični pomen 'covfefe' ??? Uživajte!«, nato pa se lotil bolj običajnih tem, kot je poniževanje in zmerjanje nasprotnikov. Vse skupaj bi verjetno hitro zdrsnilo iz pozornosti medijev, če se ne bi v tiskovnem uradu odločili, da je bolj modro od preproste razlage, kako se je Trump (znova) zatipkal, trditi, da »predsednik in majhna skupina ljudi natančno ve, kaj je mislil«. Morda v Beli hiši s serijo napovedanih zamenjav osebja ne bi smeli začeti pri vodji komunikacij Michaelu Dubkeju.

Brez tviteraškega ognja le v tujini

Predsednikovi svetovalci se že mesece trudijo, da bi Trumpa prepričali, naj neha bruhati ogenj na twitterju. Devet dni se je zdelo, da jim je morda uspelo, toda morda njegov telefon samo ni deloval v tujini, saj se je po vrnitvi domov znova usulo, tarče so znane, mediji »lažnih novic«, kongres in Hillary Clinton, da je odšel na prvo turnejo o svetu je pokazalo zabavljanje čez Nemčijo. Seveda ni manjkalo niti pritoževanje čez lov na čarovnice, kakor imenuje preiskave o morebitnih povezavah njegove kampanje z Rusijo.

Toda vsako novo čivkanje hkrati prinaša nevarnost, da bo skozi 140 znakov priletelo kaj, kar bi lahko pognalo kakšno od preiskav. »Obstaja razlog za stari pregovor advokatov, da se riba ulovi, zato ker odpira usta,« je za New York Times dejal Robert Bauer, pravni svetovalec v Beli hiši Baracka Obame. V Trumpovi po dobrih štirih mesecih sestavljajo odvetniško ekipo, ki bo predsednika in njegova dnevna državniška opravila ločila od ruske godlje, v kateri se je zataknil vladni voz.

Sodišča so že uporabila Trumpove izlive za zadržanje njegovih »muslimanskih prepovedi«, ukazov o prepovedi vstopa državljanom šestih pretežno muslimanskih držav. Pri čemer so sodniki izjave proti muslimanom v času kampanje uporabili kot dokaz za njegove motive. Spletna sporočila iz zadnjih tednov so sprožila kritike o oviranju preiskav, predsednikovo nebrzdano izražanje čustev pa lahko razjezi tožilce in sodnike, ki bodo morda del sodnega procesa proti njemu.

Trumpova šibka točka

Družbena omrežja so tako hkrati Trumpovo najmočnejše orožje, ko s svojimi nebrzdanim čivkanjem lahko preusmerja pozornost javnosti, in njegova šibka točka, saj ob pomanjkanju samoobvladanja lahko zdrsne v samouničujoče vedenje, ugotavlja Tim Miller, ki je usmerjal sporočila v lanski kampanji republikanca Jeba Busha.

Ko se je jesenska nasprotnica Hillary včeraj zlobno šalila, da je bilo jutranje sporočilo namenjeno Rusom, se ni mogel zadržati in je napisal »Sprijena Hillary Clinton zdaj krivi vse druge, noče reči, da je bila obupna kandidatka«. A mu Clintonova ni ostala dolžna. »Ljudje v covfefe hiši ne bi smeli metati covfefe« je zapisala. Predsednik pa bi se moral spomniti svojega hvaljenja, da pozna besede in ima najboljše besede, končalo se je z »ni boljše besede kot bedast, drži?«