Ameriški in ruski predsednik se bosta srečala julija v Hamburgu

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na obisku v Beli hiši napovedal prvo srečanje med Trumpom in Putinom.

Objavljeno
10. maj 2017 12.17
USA-RUSSIA/
K.M., STA
K.M., STA

Washington - Ameriški predsednik Donald Trump je danes v Beli hiši sprejel ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova na pogovorih o vojni v Siriji in možnih načinih za zaustavitev spopadov. Za srečanje sta se pretekli teden v telefonskem pogovoru dogovorila ameriški predsednik in predsednik Rusije Vladimir Putin. Lavrov je danes sporočil, da se bosta predsednika kmalu srečala tudi v živo, in sicer na vrhu članic skupine G20, ki bo potekal 7. in 8. julija v nemškem Hamburgu.

Glavna tema današnjih pogovorov med Trumpom in Lavrovom je bilo reševanje državljanske vojne v Siriji, med drugim tudi ruski načrt o vzpostavitvi varnih območij v državi ter boj proti Islamski državi (IS) in drugim teroristom. Prav poraz teroristov v Siriji je po besedah Trumpa glavna prioriteta ZDA. Trump je po srečanju dejal, da bi skupaj z Rusijo lahko zaustavili pobijanje v Siriji, Lavrova pa pozval naj Rusija obrzda sirskega predsednika Bašarja Asada in Iran. V zvezi z Ukrajino je Trump potrdil rusko obvezo za polno uresničitev določil sporazuma iz Minska, o sankcijah zaradi Ukrajine pa nista govorila. Dejal je še, da lahko državi sodelujeta tudi drugje na Bližnjem vzhodu in po svetu, Lavrov pa je zagotovil, da je tudi Rusija pripravljena na sodelovanje.

ZDA so sicer pred dnevi obtožile Rusijo, da v Afganistanu oborožuje talibe. Lavrov je dejal, da Rusija z njimi sodeluje za uresničitev zahtev resolucij Varnostnega sveta ZN, ki so bile sprejete na prošnjo afganistanske vlade za vrnitev talibov v politični proces. Odločno pa je zanikal, da bi jih Rusija oboroževala.

Politično neurje okrog ruskega vpletanja v volitve

Po poročanju STA se je Lavrov najprej srečal z državnim sekretarjem Rexom Tillersonom, pred tem pa na pogovoru z novinarji poskrbel za malce sarkazma. Na vprašanje novinarke NBC o odstavitvi direktorja FBI-ja Comeyja je Lavrov z začudenjem vprašal, ali je bil res odpuščen in dodal, da se novinarka verjetno šali. Tillerson je Lavrova prijel za komolec in potegnil stran od novinarjev na pogovor, ki ga je State Department opisal kot nadaljevanje dialoga in izmenjavo stališč po zadnjem srečanju aprila v Moskvi, ko je Tillerson dejal, da so odnosi med državama na dnu.

Vendar pa do prve uradne poti ruskega zunanjega ministra v Washington po letu 2013 ni moglo priti v bolj nerodnem času. Trump je namreč dan pred prihodom Lavrova odstavil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je vodil preiskavo domnevnega ruskega vpletanja v ameriške volitve. Rusi so menda s tem Trumpu pomagali poraziti demokratko Hillary Clinton. Teme se je dotaknil tudi Lavrov, ki pa je govorice, da Rusija vodi ameriško notranjo politiko, označil za abnormalne.

Trump je Comeya odpustil  z utemeljitvijo, da nima več zaupanja vanj. Pravi razlog za to pa bi se lahko skrival v Comeyevem vodenju preiskave elektronske pošte Hillary Clinton pred lanskoletnimi predsedniškimi volitvami. Po Trumpovem mnenju direktor FBI-ja ni ustrezno vodil preiskave proti Clintonovi, ki je za svoj poraz na volitvah med drugim krivila prav njega.

Demokrati so ogorčeni in pozivajo k ustanovitvi urada posebnega tožilca oziroma preiskovalca ruskega vpletanja v volitve, saj so prepričani, da se z odpustitvijo Comeyja želi prekriti resnica.

Vodja senatnih republikancev Mitch McConnell pa je pozive demokratov zavrnil in jih vprašal, kaj bi sploh radi, saj so še včeraj sami trdili, da nimajo več zaupanja v Comeyja zaradi preiskave Clintonove.