Tisoči vztrajajo na ulicah Hongkonga

Protestniki kljub včerajšnjim spopadom s policijo niso klonili. Na ulicah od Pekinga zahtevajo obljubljeno.

Objavljeno
29. september 2014 13.42
HONG KONG-CHINA-POLITICS-DEMOCRACY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Hongkong - Dan po tem, ko je policija z solzivcem in gumijevkami poskušala razgnati protestnike, ki od Pekinga terjajo več politične svobode, so se razmere v Hongkongu danes nekoliko umirile. Večtisočglava množica sicer še vedno vztraja na ulicah, a so regionalne oblasti odpoklicale protiizgredniško policijo.

Množični protesti so danes ponekod ohromili mesto - nekatere banke in šole so zaprte, v več delih Hongkonga je zavladal prometni kaos. Oblasti so morale zaradi protestov spremeniti ali zapreti več kot 200 avtobusnih linij, težave imajo tudi upravljavci tramvajev. Podzemna železnica sicer obratuje nemoteno, a so iz varnostnih razlogov zaprte nekatere večje postaje. Francoska tiskovna agencija AFP poroča o razdraženih uporabnikih javnega prevoza, ki so svojo jezo znesli na protestnike.

A ti po noči spopadov s policijo ne nameravaj odnehati. »Zdaj smo bolj samozavestni - policija preprosto nima dovolj ljudi, da bi zaprla vsa območja, kjer potekajo protesti,« je za AFP povedal 27-letni protestnik. Po poročanju AFP je od začetka protestov pomoč v bolnišnici moralo poiskati 41 ljudi. Policija je aretirali 78 protestnikov.

Demonstracije je zanetila odločitev kitajskega vrha v Pekingu, ki je prejšnji mesec sporočil, da upočasnjuje proces demokratizacije nekdanje britanske kolonije. Kljub drugačnim obljubam, so se namreč odločili, da mora kandidate za bodočega voditelja  lokalne vlade najprej potrditi Peking.

Profesorica prava na univerzi v Hongkongu Surya Deva je za AFP povedala, da je za zdaj težko napovedati, kdo bo iz spora izšel kot zmagovalec. »Težava je, da nobena od strani ne more narediti koraka nazaj.« A meni, da bodo na dolgi rok protestniki – študenti in privrženci gibanja »Okupirajmo Central« – dobili zahtevano.