Topljenje sovraštva do reforme Obamacare

Po letih gnevne kampanje proti reformi zdravstvenega zavarovanja desnica ugotavlja, da ta deluje.

Objavljeno
08. september 2014 10.20
APTOPIX Obama Health Care
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Devet tednov pred ameriškimi kongresnimi volitvami je iz političnega besednjaka skoraj izginila beseda, ki so jo na desnici mesece vztrajno ponavljali – Obamacare. Reforma zdravstvenega­ zavarovanja, ki jo je uvedel predsednik Barack Obama, ni dosti bolj priljubljena, toda po začetnih težavah so njeni pozitivni učinki tako očitni, da je republikanci ne morejo več uporabiti kot ključno volilno orožje.

V boju za ameriški senat, v katerem skuša desnica prevzeti nadzor tudi nad zgornjim domom ameriškega kongresa in povsem zagreniti zadnji dve leti mandata predsednika Obame, je eden pomembnih političnih bojev Severna Karolina. Demokratskega senatorja izziva republikanec Thom Tillis, ki ima za sabo celotno volilno mašinerijo desnice, dogajanje v tej zvezni državi pa je pomanjšana različica vse­ameriškega političnega prerivanja. Aprila so v Severni Karolini oglasi proti reformi Obamacare zasenčili vse druge, saj so obsegali kar 54 odstotkov političnih oglasnih sporočil. Do junija je njihova objava močno upadla, dosegali so le še 27 odstotkov celotnega obsega.

Podoben premik se dogaja tudi v drugih državah, v katerih poteka tesen boj med kandidati, denimo v Arkansasu in Louisiani, saj je zakon o dostopni oskrbi, kot se uradno imenuje reforma, prinesel olajšanje številnim Američanom. »Republikanska stranka ugotavlja, da ne gre več za tako pomembno vprašanje, da bi se lahko zanašali nanj,« ugotavlja Andrew Taylor, profesor politologije na Državni univerzi Severne Karoline. Stranka, ki je sprožila val odpora do reforme, ta pa jo je ponesel do večine v spodnjem domu na volitvah 2010, mora poiskati novo zmagovalno formulo.

Pozitivna izkušnja

Nenehni napadi na uvedbo ameriškega približka obveznemu zdravstvenemu zavarovanju so dosegli višek lani jeseni, ko se je Bela hiša soočala s sramotnim kolapsom spletne tržnice za nakup zdravstvenih zavarovanj. Toda spletne strani so pokrpali, pred letošnjim rokom sredi aprila se je prek njih zavarovalo več kot osem milijonov Američanov, skupaj z drugimi oblikami novih zavarovanj (prek pomoči revnim Medicaid) pa jih je sklenilo zavarovanje več kot petnajst milijonov (pri čemer se ocene razlikujejo, nekatere so precej višje). Prav tako velika večina plačuje premije, raziskave pa so potrdile, da se je delež nezavarovanih Američanov znižal z 18 na dobrih 13 odstotkov.

Anketa nevladne ustanove Commonwealth Fund, ki se ukvarja s preučevanjem ameriškega zdravstvenega sistema, je pokazala, da je velika večina ljudi, ki so sklenili nova zavarovanja, z njimi zadovoljna. Tudi 74 odstotkov republikancev. Hkrati po ugotovitvah raziskave nevladne ustanove Kaiser­ Family, ki se prav tako ukvarja z zdravstvenim sistemom, vse več Američanov prek sorodnikov in prijateljev dobiva neposredne podatke o delovanju novega sistema, kar izboljšuje njegovo medijsko omajano javno podobo.

Popuščanje guvernerjev

Zamajala se je tudi največja protireformna utrdba, republikanski guvernerji zveznih držav, ki so zavrnili razširitev zavarovanj za revne Medicaid na širšo skupino prebivalcev z dvigom praga največjega dovoljenega dohodka. Čeprav vse stroške pokriva Washington, so iz političnih razlogov skušali omajati reformo in so (s pomočjo vrhovnega sodišča) zavrnili ponudbo. Toda razširjen Medicaid je priljubljen med volivci, zato so se republikanski guvernerji politično mešanih držav, kot je Pensilvanija, znašli v nemilosti in se začeli pogajati, da bi Bela hiša zanje pripravila nekoliko politično prilagojene programe razširitve zavarovanja Medicaid.

Poleg Pensilvanije, ki se je že pogodila z Washingtonom, so na podobno pot stopili v Tennesseeju in Indiani. Pri tem je v slednji celo ultra konservativno gibanje Američani za napredek, ki ga financira premožna industrijska družina Koch in je eno glavnih gibal kampanje proti reformi Obamacare, omililo kritiko, s katero prej ni prizaneslo reformi naklonjenim republikanskim guvernerjem. Beli volivci sicer še vedno menijo, da bo reforma koristila revnim, ne bo pa dobra za državo. Prav tako demokrati v konservativnih zveznih državah kljub precejšnjim padcem deleža nezavarovanih tega v svojih kampanjah še vedno ne upajo navesti kot pomembnega dosežka.

Med prvimi se je opogumil demokratski senator iz Arkansasa Mark Pryor, ki je premagal raka in svoj boj z zavarovalnicami za kritje stroškov zdravljenja uporabil kot primer, s čim se Američani ne bi smeli soočati. A tudi on ni neposredno imenoval zakona, ki to preprečuje, čeprav je Obamacare prav v revnem južnjaškem Arkansasu najbolj radikalno zmanjšal število nezavarovanih z 22,5 na 12,4 odstotka. Toda hkrati gre republikanskim guvernerjem, ki so sprejeli razširitev programa Medicaid, v anketah precej bolje kot tistim, ki so jo zavrnili.