Tovariši Ri, Kim in Džang ter tisti na Kimovem hrbtu

Še do pred kratkim so otroci hodili na učne ure glasbe ali plesa, zdaj sta priljubljeni matematika in fizika.

Objavljeno
30. maj 2017 18.15
NKOREA-MILITARY-MISSILE-NUCLEAR
Zorana Baković
Zorana Baković

Eno najpomenljivejših fotografij severnokorejskega voditelja so objavili konec marca na strani tiskovne agencije KCNA. Na njej človek v olivno zeleni uniformi jaha na hrbtu Kim Džong Una, ki mu z eno roko stiska desno dlan, z drugo pa podpira levo stegno.

Kdo je oseba, ki jo nedotakljivi vodja tako nosi štuporamo in ima pri tem na obrazu izraz najsrečnejšega človeka na svetu? Južnokorejska tajna služba se je, seveda, takoj lotila dela in ugotovila, da gre za častnika strateških sil Korejske ljudske armade. Je eden od znanstvenikov, ki so najpomembneje vplivali na letošnje izstrelitve balističnih projektilov, in prav ta fotografija bi morala pokazati, kako pomemben je za Kim Džong Una raketni program in kaj mu pomenijo ljudje, ki omogočijo vsak uspešen poskus: to so svetniki severnokorejske religije, v kateri raj branijo atomske bombe in najzmogljivejše rakete. To je bila fotografija, ki so jo posneli takoj po izstrelitvi petih projektilov scud srednjega dosega, od katerih so štirje preleteli približno tisoč kilometrov in dosegli japonsko ekskluzivno gospodarsko območje. Kim je upravičeno slavil, vendar je ljudem hotel pokazati, kako zelo ceni možgane, ki omogočajo pohod proti cilju. Voditeljeva žena Ri Sol Džu vedno stoji nekoliko za njim in ga v javnosti ne sme prijeti niti za roko. Raketni znanstvenik se seveda lahko povzpne tudi na njegov hrbet.

Trije moški in voditelj

Natančni opazovalci so ugotovili, da zadnje mesece Kim najpogosteje slavi raketne poskuse s tremi moškimi, o katerih lahko domnevamo, da so vedno ob vodji, tako da sporazumevanje med njimi poteka gladko in brez birokratskih ovir. Eden od njih je Ri Pjong Čol in je nekdanji poveljnik vojaškega letalstva. Drugi, Džang Čang Ha, je vodja oddelka za orožje in središča za oskrbo ljudske armade. Tretji je izkušen raketni znanstvenik Kim Džong Sik. Vse tri je osebno izbral Kim Džong Un ter pri tem upošteval njihovo znanje in zvestobo.

Kim Džong Un in njegovi možje. Foto: KCNA/AFP

Če kje v Severni Koreji vlada meritokracija, je to gotovo pri raketnem programu. Poleg tega, kakor je Reutersu povedal neimenovan predstavnik južnokorejske tajne službe, mladi vodja poskuša ustvariti nov krog zaupnih sodelavcev, ki niso povezani s tistimi, na katere se je opiral njegov pokojni oče Kim Džong Il.

Najvplivnejši med omenjenimi tremi sodelavci je 67-letni Ri, general, ki se je izobraževal na eni najuglednejših severnokorejskih šol, nato pa še v Rusiji, poleg tega ima veliko vojaških izkušenj. Je dejansko partijski človek v raketnem programu, pravi neki južnokorejski strokovnjak za Severno Korejo, in je večkrat videl, kakšna so vojaška oporišča na Kitajskem in kakšne so tovarne vojaških letal v Rusiji.

Kim Džong Sik je pravi znanstvenik. Poklicno pot je sicer začel v civilnem letalstvu, vendar zdaj nosi generalsko uniformo in vodi oddelek za izdelavo streliva. Mladi vodja ga je začel ceniti leta 2012, ko je bil Kim Džong Sik pristojen za izstrelitev rakete s satelitom. Njemu osebno so pripisali zasluge za uspešno umestitev satelita v nizkozemeljsko orbito, in ko je Kim Džong Un lani obiskal upravo za državni vesoljski razvoj, ga je skozi nadzorno sobo popeljal Kim Džong Sik.

Džang Čang Ha je predsednik akademije za obramboslovje in zato pristojen za večino »skrivnih programov«, med katere spada tudi razvoj projektilov in atomske bombe. Južnokorejski mediji trdijo, da nadzoruje približno 15.000 zaposlenih, med katerimi je okoli 3000 raketnih inženirjev. Njihova naloga je upirati se mednarodnim sankcijam in – kakor je KCNA v torek navajala besede vodje Kim Džong Una – »poslati Jenkijem velik paket kot darilo v zameno za ameriško vojaško provokacijo«. Besede so se nanašale na vojaške vaje, ki sta jih v ponedeljek organizirali južnokorejska in ameriška vojska ter v katerih je sodeloval tudi nadzvočni bombnik B-1B lancer.

Pjongjang je vaje razumel kot urjenje za jedrsko bombardiranje Korejskega polotoka. Poleg tega je KCNA potrdila, da je Kim Džong Un osebno nadziral izstrelitev balističnega projektila v ponedeljek in ukazal, da je treba razviti še močnejše strateško orožje. Po navedbah agencije KCNA so z izstrelitvijo v ponedeljek hoteli preveriti, kako deluje novi sistem natančnega usmerjanja in kako zanesljivo je novo izstrelitveno vozilo v različnih razmerah delovanja.

Čas raketnih sanj

Južnokorejski vojaški strokovnjaki dvomijo o takšnih uspehih Severne Koreje, ki nima niti satelitov, nujno potrebnih za usmerjanje projektilov, vendar lahko domnevamo, da Pjongjang uporablja kitajski navigacijski sistem Beidou ali ruski Glonass.

Severnokorejska balistična raketa. Foto: KCNA/Reuters

Zaradi vseh pomembnih nalog, ki so del načrta strateškega oboroževanja, ugled znanstvenikov v Severni Koreji pod Kim Džong Unom hitro raste. Njegov ded Kim Il Sung je spodbujal družine, naj pri otrocih razvijajo umetniško nadarjenost, saj je bil prepričan, da mlada komunistična država najbolj potrebuje kulturo in umetnost. V času Kim Džong Ila so najbolje služili zasebni učitelji klavirja, harmonike ali plesa, starši pa so spodbujali otroke, naj postanejo partijski funkcionarji ali državni uslužbenci.

Zdaj je največ povpraševanja po zasebnih profesorjih matematike, fizike in na splošno znanosti. Za znanstvenike in inženirje gradijo nova stanovanja v Pjongjangu, to pa je samo eden od številnih privilegijev, ki jih imajo v času raketnih sanj. Najuspešnejši med njimi bodo morda imeli to čast, da bodo zajahali hrbet vodje, seveda po tem, ko bo eden od velikih projektilov poletel v zaskrbljeno nebo.