Tragičen predah za težave Bele hiše

Streljanje na Floridi opominja na prepletenost desnice z orožarji.

Objavljeno
16. februar 2018 08.53
School Shooting Florida
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
Nov šolski pokol na Floridi je ZDA znova potisnil v že tolikokrat ponovljeno samoizpraševanje, zakaj so edina država z epidemijo takšnih zločinov. Težko je zapisati, toda tragedija je Beli hiši hkrati prinesla predah v seriji afer, ki pretresajo ameriško vlado.

Številni Američani so se spomnili pretresenega predsednika Baracka Obame, ki je decembra 2012 s solznimi očmi tolažil Američane po pokolu na Osnovni šoli Sandy Hook, eni najbolj pretresljivih tragedij v nepojmljivi seriji nenehnih strelskih zločinov v do zob oboroženi državi. Takrat se je zdelo, da je vendarle prišla točka preobrata, da bo za Neameričane nedoumljivo čaščenje pravice do nošenje orožja vendarle vsaj nekoliko omejeno.

»Stopili bomo skupaj in sprejeli pomembne ukrepe, ki bodo preprečili takšne tragedije, ne glede na politična prepričanja,« je demokratski predsednik vzbujal upanje o koncu politične tiranije orožarskega lobija. Dobrih pet let kasneje je Nacionalna strelska zveza (NRA) samo še močnejša, v Beli hiši pa sedi predsednik z njenim rekordnim finančnim vložkom – skoraj 32 milijonov dolarjev – v njegovo zmago.

Donald Trump se je v sredo prek družbenega omrežja twitter odzval z običajnim republikanskim sporočilom, »molitvami in sožaljem« za družine 17 pokojnih, nato se je Bela hiša zavila v molk. Včeraj je republikanski predsednik nagovoril državo, »noben otrok, učitelj ne bi smel biti v nevarnosti v ameriških šolah, noben starš se ne bi smel bati za svoje sinove in hčere, ko jih zjutraj poljubi v slovo,« je sporočil in dejal, da »bi moral ustvariti kulturo, ki poudarja dostojanstvo življenja«.

Po njegovih besedah bodo skupaj z guvernerji in državnimi tožilci zveznih držav poskušali najti način, kako zavarovati šole, pri čemer »ne bomo nekaj storili, da bi imeli občutek, kako spreminjamo stvari, ampak moramo resnično nekaj spremeniti«. Toda če je dvakrat opozoril na duševne bolezni, ni niti namignil na ključno težavo, kaj šele da bi izrekel besedo orožje.

Prošnja odraslim

Devetnajstletni storilec, ki uradno ne sme kupiti alkohola, je povsem legalno kupil AR-15 polavtomatsko kopijo vojaškega orožja. Kljub očitnim znakom depresije domnevam, da je bil tarča nadlegovanja vrstnikov v šoli, po smrti njegove krušne matere pred tedni pa se nikomur ni zdelo nenavadno, da ima najstnik napadalno orožje.

»Odraščal sem na kmetiji, vse življenje sem lovil. Še zdaj s sinom hodim na lov. In vem, da AR-15 ni orožje za lov, AR-15 je orožje za pobijanje. Kdaj bomo končno spoznali, da je preveč?« je Floridski senator, demokrat Bill Nelson včeraj nagovoril kolege, neposredno po minuti tišine v spomin na žrtve.

Drugi floridski senator, republikanec Marco Rubio, je podobno kot še nekaj kolegov z desnice tarča napadov na družbenih medijih, saj je prejel precejšnje donacije zlovešče NRA. Oglasila sta se Obama, ki je znova dejal, da je čas za predolgo odlašano reformo nadzora nad orožjem, ter njegov podpredsednik Joe Biden. Po besedah zadnjega »ima kongres moralno dolžnost, da ukrepa in družine obvaruje pred nasiljem«.

»Prosim, mi smo otroci. Vi ste menda odrasli. Ukrepajte, sodelujte, premagajte politične razlike in naredite nekaj,« je včeraj dejal 17-letni David Hogg, eden od preživelih učencev srednje šole v kraju Parkland. In opozoril, da smo komaj sredi februarja priča že osemnajstemu množičnemu strelskemu poboju. Toda desnica v ameriškem kongresu je bila doslej neprebojen ščit za orožarsko industrijo.

Štiri mesece po pokolu v Las Vegasu, v katerem je umrlo 58 ljudi, kongres še vedno ni sprejel prepovedi posebnega dodatka za polavtomatsko orožje, ki omogoča avtomatsko streljanje. In to kljub temu da celo NRA vsaj javno ni nasprotovala njihovi prepovedi. S prihodom Trumpa je vpliv orožarskih lobistov samo še večji. Floridska tragedija je spomnila na poročila s konca januarja, po katerih zvezna policija FBI preiskuje, ali je ruski bankir, povezan s Kemljem, nelegalno prek NRA financiral Trumpovo predsedniško kampanjo.

Odložene težave

Ameriški mediji so včeraj razumljivo skoraj vso pozornost usmerili na Florido, zato je za kakšen dan na rob porinjeno razkritje, da več kot 130 političnih funkcionarjev v vladi nima dokončanega varnostnega preverjanja in nimajo stalnih dovoljenj za dostop do zaupnih podatkov. Med njimi so najožji svetovalci predsednika, tudi oba družinska člana, zet Jared Kushner in predsednikova hči Ivanka Trump.

Prav tako je nekoliko popustilo izpraševanje o ravnanju šefa osebja Johna Kellyja, ki naj bi ščitil svojega sodelavca Roba Porterja, kljub temu da je menda vedel za njegovo nasilno ravnanje do soprog. Nekje v ozadju čaka tudi Stormy Daniels in njena napoved, da 130.000 dolarjev vreden dogovor o molku ne velja več in da bo (ponovno) javno razkrila, kako je Donald Trump 2006 varal soprogo Melanio.