Trump gre po prepoved vstopa v ZDA na vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče naj bi zdaj razsodilo, ali ima predsednik pravico, da z izvršnim odlokom uveljavi prepoved vstopa v ZDA.

Objavljeno
02. junij 2017 09.36
M. Č., STA
M. Č., STA
Washington − V sporu glede prepovedi vstopa v ZDA za državljane šestih muslimanskih držav se je ameriška administracija pod vodstvom Donalda Trumpa obrnila na vrhovno sodišče, poročanje ameriških medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Vrhovno sodišče naj bi zdaj razsodilo, ali ima Trump pravico, da z izvršnim odlokom uveljavi omenjeno prepoved.

Bela hiša namerava na tako doseči ponovno uveljavitev prepovedi, ki jo je razveljavilo eno od ameriških sodišč.

Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions je že prejšnji teden napovedal, da bo njegovo ministrstvo nadaljevalo boj za obrambo pooblastil in obveznosti ameriške administracije. Prizivno sodišče v ameriški zvezni državi Virginija je pred tem potrdilo prvostopenjsko razsodbo, s čimer je prepoved vstopa za državljane šestih muslimanskih držav prenehala veljati, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Trump je prepoved vstopa sprejel januarja letos, teden dni po nastopu predsedniškega mandata, in si z njo nakopal mednarodne kritike in tožbe. Sodišče v Seattlu je nato zaustavilo njegovo odločitev. Bela hiša je zatem omilila prepoved, a je tudi ta padla pred dvema sodiščema. Bela hiša je Trumpovo prepoved utemeljevala z zaščito narodne varnosti.