Svetovna voditelja tudi o vzpostavitvi premirja v Siriji

Donald Trump in Vladimir Putin v telefonskem pogovoru o možnosti srečanja ob robu vrha G20 7 julija v Hamburgu.

Objavljeno
03. maj 2017 10.27
FILES-COMBO-US-RUSSIA-POLITICS-DIPLOMACY-TRUMP-PUTIN-ESPIONAGE
Š. P., STA
Š. P., STA
Washington − Ameriški predsednik Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin sta, kot kaže, že pozabila na zamero zaradi ameriškega bombardiranja sirskega letališča v začetku aprila in se v telefonskem pogovoru dogovorila, da se bosta poskušala osebno srečati ob robu vrha G20 7. in 8. julija v nemškem Hamburgu.

Za prvo osebno srečanje obeh predsednikov se poteguje kar nekaj držav. Diplomatski viri pravijo, da sta poleg Slovenije v igri še Finska in Japonska, kot kaže, pa bosta Trump in Putin poskrbela, da bo v Nemčiji.

Odnosi med državama so se na videz zaostrili po tem, ko je Trump v začetku aprila ukazal bombardiranje letališča v Siriji, s katerega je režim predsednika Bašarja Asada sprožil napad s kemičnim orožjem na civiliste, kar je Rusija označila za kršitev mednarodnega prava.

Trumpov državni sekretar Rex Tillerson in veleposlanica pri ZN Nikki Haley sta podala nekaj ostrih izjav glede ruske podpore režimu v Damasku in kazalo je, da se je domnevna romanca med voditeljema dveh vojaško najmočnejših držav končala. Po telefonskem pogovoru na Trumpovo pobudo pa kaže, da se nadaljuje.

Bela hiša sporoča, da sta imela voditelja zelo dobro razpravo, ki je vključevala pogovor o vzpostavitvi varnih območij za civiliste v Siriji ter okrepitev diplomatskih prizadevanj za konec državljanske vojne, ker trpljenje traja predolgo.

Putin Trumpa pozval, naj ne povečuje napetosti na Korejskem polotoku

Izjava Bele hiše je bila krajša od izjave Kremlja in ni omenjala možnosti srečanja obeh predsednikov v Nemčiji. Pogovor naj bi bil konstruktiven in poslovne narave, Kremelj pa ne omenja tudi možnosti vzpostavitve varnih območij za civiliste.

Po Kremlju naj bi ZDA kmalu poslale visokega uradnika State Departmenta v Kazahstan, kjer Moskva organizira pogovore o Siriji v sredo. Putin je menda Trumpa tudi pozval, naj se vzdrži povečevanja napetosti na Korejskem polotoku, obe prestolnici pa potrjujeta pripravljenost na usklajevanje ukrepov proti teroristom.

To je bil doslej tretji javno znani pogovor med voditeljema ZDA in Rusije, ki jo ameriške obveščevalne agencije obtožujejo vpletanja v ameriške volitve z namenom pomagati do zmage Trumpu proti demokratki Hillary Clinton. O tem potekajo preiskave pravosodnega ministrstva in kongresa.