Trump na čelo FBI predlagal Christopherja A. Wraya

Položaj direktorja FBI je bil prazen vse od odhoda Jamesa Comeyja, ki ga je Trump odstavil.

Objavljeno
07. junij 2017 16.21
Trump FBI Director
Mo. B.
Mo. B.

Ameriški predsednik Donald Trump je za položaj direktorja FBI predlagal Christopherja A. Wraya. Nasledil naj bi maja odstavljenega Jamesa Comeyja. Trump je ob najavi svojega kandidata na twitterju zapisal, da gre za človeka z brezhibnim življenjepisom.

Po poročanju BBC je Wray pod predsednikom Georgeem W. Bushem med letoma 2003 in 2005 služil kot namestnik generalnega tožilca. Vodil je oddelek za kazenske preiskave in bil član vladne ekipe v primeru proti propadlemu energetskemu velikanu Enronu.

Po vladni službi se je umaknil v zasebno prakso. Med drugim je kot odvetnik zastopal guvernerja New Jerseya Chrisa Christieja v primeru preiskave zaprtja mostu George Washington med New Yorkom in New Jerseyjem. Christiejevi podrejeni so zaprli enega od dovozov na most iz maščevanja demokratskemu županu mesta Fort Lee, ki ni hotel podpreti ponovne izvolitve Christieja. Dva guvernerjeva pomočnika sta bila obsojena.

Predsednikovega kandidata mora zdaj potrditi še senat.

Odbor ameriškega senata za obveščevalne zadeve bo sicer v četrtek opravil javno zaslišanje nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki ga je predsednik ZDA Donald Trump odstavil 9. maja z utemeljitvijo, da je nastopač, Trumpovi nasprotniki pa so prepričani, da zato, ker je nadaljeval preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve.