Trump na obisku v Savdski Arabiji

Ameriški predsednik je s Savdsko Arabijo sklenili orožarski posel, vreden 110 milijard dolarjev.

Objavljeno
20. maj 2017 17.44
USA-TRUMP/SAUDI
K.M.,STA
K.M.,STA

Rijad - Ameriški predsednik Donald Trump je danes prispel v Savdsko Arabijo in s tem začel svojo prvo turnejo v tujini. Skupaj s soprogo Melanio ga je sprejel savdski kralj Salman, Trump pa bo med drugim sodeloval na vrhu Zalivskega sveta za sodelovanje in imel govor, namenjen voditeljem okoli pedesetih muslimanskih držav.

Savdska Arabija je prva postaja njegove osemdnevne turneje v tujini. Po poročanju STA sta Trump in njegova soproga zjutraj z vladnim letalom pristala na letališču v Rijadu, kjer ju je sprejel savdski kralj Salman. Ameriška prva dama je nosila konservativno črno obleko, ni pa si zakrila las. Enako je sicer leta 2015 storila tedanja prva dama Michelle Obama, Trump pa jo je takrat kritiziral, češ da je užalila gostitelje.

V Rijadu srečanje Trumpa in kralja Salmana vidijo kot priložnost za obnovo odnosov z Washingtonom, ki so bili v času predsedovanja Baracka Obame precej napeti. Trump in njegova soproga bosta s savdsko kraljevo družino tudi večerjala.

Ameriški predsednik je danes prejel najvišje savdsko priznanje, s katerim so počastili njegovo zavzemanje za krepitev odnosov med državama in njegovo »širjenje miru in stabilnosti po svetu«, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili s savdskega dvora.

V duhu krepitve odnosov sta državi danes sklenili orožarski posel, vreden 110 milijard dolarjev. Po besedah ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona, naj bi služil kot pomoč Savdski Arabiji v boju proti »škodljivemu iranskemu vplivu«. Pogodbe o dobavi vojaške opreme in podpori bodo po njegovi oceni služile dolgoročni stabilnosti Savdske Arabije in celotnemu Zalivu. Po poročanju BBC-ja naj ne bi ostalo le pri tej poslovni povezavi. Menda bo savdski naftni gigant Aramco z 11 ameriškimi podjetji sklenil posle v višini 50 milijard ameriških dolarjev. Trump je po srečanju dejal: »Bil je izreden dan. Izredna vlaganja v ZDA, na stotine milijard investicij. Delovna mesta, delovna mesta, delovna mesta.«

V nedeljo bo Trump spregovoril pred predstavniki petdesetih muslimanskih držav. Kot je pred odhodom na turnejo povedal svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster, namerava Trump z govorom združiti muslimanski svet v boju proti sovražnikom civilizacije in izraziti ameriško zavezo muslimanskim partnerjem. Kot pravi Trump sam, bo voditelje muslimanskih držav pozval k boju proti ekstremizmu.

Še vedno ni znano, ali bodo med muslimanskimi državniki tudi voditelji Irana, Sirije, Libije, Somalije in Jemna, ki jih je Trump uvrstil na seznam v izvršnem ukazu o prepovedi vstopa za državljane muslimanskih držav v ZDA.

Ameriški predsednik, ki svoje mnenje in politične odločitve rad sporoča preko Twitterja, se bo sešel tudi z nekaterimi, ki so prav tako zelo dejavni na tem družbenem omrežju. Med njimi bodo menda glavni izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey, aktivistka Malala Jusufzaj in jordanski kralj Abdulah.

Savdska Arabija je za ZDA strateško in vojaško zelo pomembna, saj v boju za prevlado na Bližnjem vzhodu predstavlja protiutež Iranu. Obisk v tej državi bo Trump sklenil  v nedeljo, in sicer z odprtjem centra za deradikalizacijo skrajnežev. Svojo prvo turnejo v tujini bo v ponedeljek nadaljeval v Izraelu. Nato bo obiskal še palestinska ozemlja, Vatikan, Italijo, Bruselj in Sicilijo.