Trump menda pritiskal na Comeyja, da konča preiskavo o ruskem vpletanju v volitve

V odgovor na obtožbe o Trumpovem razkritju občutljivih podatkov je Putin danes ponudil objavo zapisnika pogovora z Lavrovom.

Objavljeno
17. maj 2017 10.33
FILES-US-POLITICS-JUSTICE-FBI
Š. P., STA
Š. P., STA
Washington − Ameriški predsednik Donald Trump je februarja Jamesu Comeyju, kot izhaja iz zapiskov odpuščenega direktorja FBI, namignil, naj konča preiskavo o ruskem vpletanju v ameriške volitve oziroma natančneje preiskavo takratnega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna v povezavi z ruskim vpletanjem v volitve.

Novico je najprej objavil New York Times, kasneje pa so jo prek svojih virov potrdili tudi drugi mediji, med drugim televizija NBC in tiskovna agencija AP.

Trump je imel februarja sestanek s svetovalci, med katerimi sta bila tudi pravosodni minister Jeff Sessions in Comey. Trump je vse ostale prosil, naj zapustijo sobo, saj se mora pogovoriti s Comeyjem.

Nato mu je za zaprtimi vrati dejal, da je general Flynn dober človek, in izrazil upanje, da lahko Comey odstopi od preiskave. To je v zapiskih, ki jih je Comey naredil takoj po pogovoru s Trumpom.

Glede na poročanje ameriških medijev na podlagi izjav oseb, ki so blizu nekdanjemu direktorju FBI, je takšnih zapiskov še veliko več. To pomeni, da se bodo škandali v zvezi s Trumpom in ruskim vpletanjem v volitve nadaljevali.

Bela hiša je potrdila poročanje medijev o sestanku Trumpa s Comeyjem in tudi, da je Trump na njem večkrat ponovil, da je Flynn dober človek. Odločno pa je zanikala, da bi Trump Comeyja prosil, naj konča preiskavo. Trump je moral Flynna odpustiti še isti dan, ker je lagal o svojih stikih z Rusi.

Comeyjevi zapiski pravijo, da je direktor FBI Trumpu odgovoril, da se strinja, da je Flynn dober človek, ni pa mu obljubil, da bo končal preiskavo.


Od leve proti desni ameriški predsednik Donald Trump, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn in nekdanji direktor FBI James Comey.
Foto: Jim Lo Scalzo/Pool, Carlos Barria, Gary Cameron//Reuters

Trump je Comeyja odpustil prejšnji teden najprej z izgovorom, da zato, ker je bil grd do Hillary Clinton. Kasneje je povedal, da ga je odpustil, ker je bil nastopač, za kongresne demokrate pa ni nobenega dvoma, da ga je odpustil, ker je vodil preiskavo o ruskem vpletanju v volitve v Trumpovo korist.

Kongresnikom podobno kot medijem ne uspeva več dohajati vseh Trumpovih zgodb. »Ne bom več komentiral. Naj pride Comey v kongres, da pridemo zadevi do dna,« je dejal republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham. Podobno so povedali tudi drugi republikanci.

Comey je zavrnil zaslišanje v kongresu za zaprtimi vrati in dejal, da bo prišel povedat svojo zgodbo le javno. Republikanci ga doslej niso povabili, zdaj pa ga bodo morali.

Demokrati so bili seveda ogorčeni. »Zapiski, prepisi, trakovi, seznam kar raste,« je dejal vodilni demokrat v senatnem odboru za obveščevalne dejavnosti Mark Warner iz Virginije.


Koliko časa se bodo še nadaljevali škandali v zvezi s Trumpom in ruskim vpletanjem v volitve?
Foto: Evan Vucci/AP

»Kar je preveč, je preveč. Kongres mora zadevi priti do dna,« je dejal vodilni demokrat v odboru za obveščevalne zadeve predstavniškega doma Adam Schiff iz Kalifornije.

»Na dan, ko smo mislili, da zadeve ne morejo biti slabše, so se poslabšale. Skrbi glede naše nacionalne varnosti, vladavine prava in neodvisnosti najvišje policijske agencije v državi se kar kopičijo,« je dejal vodja senatne manjšine Charles Schumer iz New Yorka. V mislih je imel torkovo poročanje Washington Posta o tem, da je Trump z Rusi delil zaupne obveščevalne informacije o terorizmu.

»Ravnokar grem iz senata. Tako med demokrati kot tudi republikanci se zelo omenja definicija izraza oviranje pravice,« je sporočil demokrat iz Connecticuta Chris Murphy.

Kongres lahko ameriškega predsednika odstavi s položaja, če ugotovi izdajo, podkupnino ali druge hude zločine, med katere spada oviranje pravice.

Vladimir Putin. Foto: Yuri Kadobnov/AFP

Putin pripravljen razkriti zapis pogovora med Lavrovom in Trumpom

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ponudil, da bi lahko objavil zapis pogovorov med ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in Donaldom Trumpom prejšnji teden v Beli hiši, »če bodo ameriške oblasti to ocenile za primerno«.

Putin je sicer na novinarski konferenci uporabil rusko besedo, ki bi lahko pomenila tudi, da gre za prepis tonskega posnetka, a je njegov pomočnik Jurij Ušakov nato pojasnil, da gre le za zapiske, tonski posnetek pogovorov pa da ne obstaja.

Kot že omenjeno, naj bi Trump Lavrovu in ruskemu veleposlaniku v ZDA, ki sta bila prejšnjo sredo na obisku v Beli hiši, razkril informacije o potencialni grožnji teroristične skupine Islamska država, da naj bi se pripravljali na napade na letala z eksplozivom, skritim v prenosnikih. Trump je to posredno preko twitterja potrdil, v svoj zagovor pa poudaril, da ima kot predsednik vso pravico razkriti tovrstne informacije.