Trump zapahnil vrata pred državljani sedmih muslimanskih držav

Danes so nekaterim že preprečili vstop na letala, namenjena v ZDA. Iran je napovedal povračilni ukrep.

Objavljeno
28. januar 2017 14.07
USA-TRUMP/IMMIGRATION
Mo. B., N. Č., De. P., STA
Mo. B., N. Č., De. P., STA

Novi ameriški predsednik Donald Trump hiti s podpisovanjem predsedniških ukazov. Včeraj je tako podpisal nov ukaz, s katerim je za nekaj mesecev zaustavil celoten ameriški program preseljevanja beguncev in prepovedal vstop v ZDA vsem državljanom Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna.

Trump je podpis ukaza označil za pomembno zadevo, njen cilj pa da je ZDA zaščititi pred islamističnimi teroristi. ZDA tako beguncev ne bodo sprejemale najmanj 120 dni. Posebna prepoved velja za begunce iz Sirije. Vstop jim je prepovedan, dokler predsednik osebno ne presodi, da ne predstavljajo več grožnje. Včeraj podpisani predsedniški ukaz za 90 dni uvaja tudi prepoved izdajanja vizumskih dovoljenj obiskovalcem iz sedmih že omenjenih držav.

V času prepovedi izdajanja vizumov in beguncev bodo uvedli nova pravila varnostnega preverjanja ljudi.

Več potnikom že preprečili vstop na letala do ZDA

Zaradi Trumpovega ukaza prepovedi vstopa v ZDA so danes v Kairu šestim Arabcem, iraški družini in potniku iz Jemna, preprečili vkrcanje na letalo letalske družbe Egyptair, ki je bilo namenjeno v New York, piše STA.

»Ko je bil uradnik na letališču John F. Kennedy obveščen o njihovem statusu, je izdal ukaz, da se jih ne spusti na pot,« so sporočili z letališča v Kairu. Vsi potniki so imeli sicer urejene vizume, spremljal pa jih je sodelavec oddelka za pomoč beguncem Združenih narodov.

Potovalnim agencijam v Iranu pa so tuje letalske družbe svetovale, naj ne prodajajo letalskih kart za ZDA ali dovolijo, da se Iranci, ki že imajo urejene vizume, vkrcajo na letala, ki so namenjena v ZDA. Iranska letalska organizacija sicer ni podala novih navodil iranskim letalskim družbam, saj nimajo neposrednih povezav z ZDA.

V ZDA živi več kot milijon Irancev, ki tudi že poročajo o težavah. Iranska študentka, ki študira v Kaliforniji in je na obisku doma, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala, da ne ve, ali se bo lahko vrnila v ZDA, saj so njeno letalsko karto preklicali.

Zaskrbljeni so tudi pri ameriškem spletnem gigantu Googlu, poroča BBC, ki je nazaj v ZDA vpoklical več kot sto svojih uslužbencev. Skrbi jih namreč, da se jim pozneje - kljub veljavni zeleni karti - iz tujine ne bo več uspelo vrniti.

Donald Trump je odlok podpisal na dan spomina na holokavst. Foto: Carlos Barria/Reuters

 

Protesti proti Trumpu se vrstijo sicer že vse od volitev, a tokrat je že več kot tri tisoč akademikov iz vse Amerike podpisalo peticijo proti Trumpovem migrantskemu ukazu. Med njimi je tudi dvanajst nobelovih lavreatov.

Prednost za vstop imajo kristjani

Nekdanji predsednik Barack Obama je v času, ko se je Evropa ubadala z najhujšo begunsko krizo od druge svetovne vojne, povečal število beguncev, ki so jih ZDA pripravljene sprejeti v proračunskem letu 2017 od lanskega do letošnjega oktobra na 110.000.

Trump je zdaj po navedbah STA ukazal, da jih ne bo smelo biti več kot 50.000, prednost za vstop pa imajo preganjani kristjani. Prav tako je zveznim državam dal bolj proste roke, da zavrnejo namestitev beguncev na svojem ozemlju.

Gre za kršenje ustave?

Odziv na sporni ukaz je bil hiter in odločen - številne organizacije so ga označile za diskriminatornega. »Skrajno varnostno preverjanje je le druga beseda za diskriminacijo muslimanov,« je povedal Anthony Romero iz Ameriške zveze za državljanske svoboščine in ob tem poudaril, da gre za kršenje ustave, ki prepoveduje kakršnokoli diskriminacijo na podlagi vere.

Še bolj odločni so bili v Svetu za ameriško-islamske odnose, kjer so že napovedali, da bodo ukrepali tudi po pravni poti. »Gre za obravnavanje ljudi na podlagi njihove vere in nacionalne pripadnosti in ne na podlagi njihove osebnosti ali zločinov,« so sporočili za AFP.

Odzvala se je tudi pakistanska aktivistka in Nobelova nagrajenka Malala Jusafzai, ki je sporočila, da ji je odločitev »strla srce«, Trumpa pa pozvala, naj ne zapusti najbolj ranljivih otrok in družin.

Naj ZDA ne zaprejo vrat pred iskalci azila, so Trumpa danes pozvali tudi v Mednarodni organizaciji za migracije (IOM) in Uradu Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR). »Stiska beguncev in migrantov po svetu še nikoli ni bila večja in ameriški program preseljevanja je eden najpomembnejših na svetu,« so sporočili iz obeh agencij ZN.