Trump s provokativnimi izjavami še korak dlje

Republikanski predsedniški protikandidat Jeb Bush je svojega tekmeca označil za »neuravnovešenega«.

Objavljeno
08. december 2015 11.17
-DONALD-TRUMP-HOLDS-PEARL-HARBOR-DAY-RALLY-AT-USS-YORKTOWN
Mo. B.
Mo. B.

Washington – Ameriškemu milijarderju Donaldu Trumpu, ki so ga ob vstopu v tekmo za republikanskega predsedniškega kandidata bolj ali manj dojemali kot popestritev soočanj, s provokativnimi izjavami uspeva ostajati v ospredju medijske pozornosti in s tem na vrhu javnomnenjskih raziskav. Medijsko pozornost je pritegnil z novo izjavo, uperjeno proti vsem muslimanom. Kar vsem bi namreč prepovedal vstop v ZDA.

»Nimamo izbire. Vse slabše in slabše bo,« je včeraj povedal med 50-minutnim govorom na krovu letalonosilke USS Yorktown. O podrobnostih svojega predloga ni govoril, tudi njegovi svetovalci niso znali odgovoriti, ali bi prepoved veljala za imigrante, turiste ali nemara celo za ameriške muslimane, ki se mudijo v tujini.

Njegove izjave so nemudoma obsodili v Beli hiši, od koder so sporočili, da bi bila uveljavitev tovrstne prepovedi »povsem v neskladju« z ameriškimi vrednotami. »V naši listini pravic imamo zapisano pravico do verske svobode,« je povedal svetovalec Baracka Obame Ben Rhodes.

Sporočilo Jeba Busha na twitterju

Od Trumpovih izjav so se distancirali tudi njegovi republikanski kolegi. Jeb Bush, ki velja za enega od favoritov za republikanskega predsedniškega kandidata, je Trumpa označil za »neuravnovešenega«, njegove predloga pa za neresne. Njegov predlog so obsodili tudi Marco Rubio, John Kasich, Chris Christie in Lindsey Graham.

Odzval se je tudi Nacionalni direktor Sveta za ameriško-islamske odnose Nihad Awad, ki je po poročanju AFP dejal, da so ga njegove izjave šokirale. »Donald Trump je slišati bolj kot vodja drhali, ki hoče linčati, kot pa voditelj velikega naroda, kakršen je naš.«

A javno zgražanje poslovnežu očitno ne škodi, še več, po javnomnenjskih raziskavah ostaja glavni kandidat za republikansko nominacijo. Največ podpore uživa tako na nacionalni ravni kot tudi v Iowi, kjer bodo volivci prihodnje leto februarja na strankarskih zborovanjih najprej izbirali kandidate.