Trump širi vse bolj neokusne zmerljivke 

Mediji, ki so pomagali vzrediti sedanjo politično karikaturo, zdaj počasi spoznavajo, da je ta resna nevarnost demokraciji.

Objavljeno
23. december 2015 22.41
USA-ELECTION/
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Vrh ameriške desnice, ki roteče ponavlja, da vulgarni milijarder Donald Trump na koncu vendarle ne bo njihov kandidat za Belo hišo, je v torek upal na lep božič, ko je anketa Univerze Quinnipiac nakazala, da počasi izgublja prednost. V sredo je CNN objavil, da je po njihovih meritvah Trumpova prednost narasla in je dvakrat višja od podpore najbližjemu zasledovalcu.

Zadnja tarča njegovega nebrzdanega jezika, ki se vrti brez kakršnegakoli moralnega ali razumskega zadržka, je vodilna demokratska kandidatka Hillary Clinton. Ta ga je resda napadla na sobotnem soočenju s tekmeci, pri čemer se ji je zareklo, da skrajneži v videih njegove govore uporabljajo kot sredstvo za novačenje novih rekrutov.

Odgovor je prišel hitro in v prepoznavnem pobalinskem slogu, ko ji je navrgel, da jo je predsednik Barack Obama na volitvah pred sedmimi leti »schlonged«, pri čemer je uporabil žaljivo izpeljanko iz besede schlong, ki v jidišu pomeni penis.

Zameril ji je tudi nerodnost med sobotnim soočenjem, ko je skoraj zamudila njegovo nadaljevanje. »Vem, kam je šla. To je ogabno. Sploh nočem govoriti o tem, preveč je ogabno,« je dejal, ne da bi pojasnil, kaj je tako groznega, če starejša gospa tu in tam uporabi stranišče. Newyorški milijarder ima očitne težave s telesnimi tekočinami, saj ga moti potenje protikandidata Marca Rubia, voditeljici na republikanskem soočenju Megan Kelly je očital, da ji »kri lije iz oči, lije ji od vsepovsod«. Pred tremi leti pa je med zaslišanjem odvetnici, ki je želela prekiniti pričevanje, ker je želela podojiti trimesečno hčerko, dejal, da je ogabna.

Ne bo pobijal

Trump javno priznava, da se obsesivno boji mikrobov, saj je rokovanje označil za »grozljivo navado«, nenehno stiskanje rok tujcev pa je eno največjih prekletstev njegove slave, kot ugotavlja kolumnist New York Timesa Frank Bruni. Ne mara niti pritiskanja na gumbe za pritličje v dvigalu, saj se jih po njegovem dotika preveč ljudi. Še posebno pa se menda boji rokovanja z učitelji, ker so ti v stiku s preveč umazanimi otroki. Na podobni ravni je njegov odnos do fizično premalo privlačnih in ljudi s telesnimi okvarami.

Na srečo so si lahko oddahnili vsaj novinarji v ZDA, saj je zagotovil, da jih – v nasprotju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, svojo novo ljubeznijo na daljavo – »ne bo pobil«. Čeprav jih sovraži, ker so nekateri »lažnivi, ogabni ljudje«.

Ameriški mediji, ki so z nekritičnim prenašanjem vseh njegovih pobalinstev kot poceni zabavo pomagali vzrediti sedanjo politično karikaturo, počasi spoznavajo, da je ta resna nevarnost demokraciji. »Trumpove izjave so celo v sedanjem obdobju skrajnosti nevarni predlogi, ki teptajo zgodovino, pravo in temelje samih ZDA,« je opozoril starosta televizijske mreže NBC Tom Brokaw.

Pregazil tekmece

Toda vlak je že odpeljal s postaje, saj je po zadnji raziskavi CNN Trump dobesedno pregazil svoje tekmece na ravni države, kjer ima kar 39 odstotkov podpore republikanskih volivcev. Drugi je senator Ted Cruz z 18 odstotki. Na tretjem mestu je z desetimi odstotki senator Marco Rubio, ta hip zadnji up republikanskega vodstva, da bodo dobili izvoljivega kandidata, toda njegova podpora se zmanjšuje. Velika večina na desnici je prepričanih, da je nepremičninski mogotec najbolje usposobljen za vodenje gospodarstva, podobno velja pri spopadu s skrajneži in brzdanju priseljevanja.

Koruza in predsedniki

V vrhu stranke zdaj stiskajo pesti, da so anketarji CNN zašli in da so bolj točne ugotovitve Univerze Quinnipiac, po katerih senator Cruz za le štiri odstotke zaostaja za Trumpom (28 proti 24 odstotkov), polovica vseh ameriških volivcev pa meni, da bi bilo predsedovanje milijarderja sramota za ZDA.

Nerodno je, da je na drugem mestu te lestvice Cruz, ki bi brez Trumpa veljal za skrajnega desničarskega konservativca, ki je za vsako ceno kljuboval zmernim dogovorom z demokrati. Zdaj pa se iz zoprnega čajankarskega nergača spreminja v prebavljivo rešitev za stranko.

Nekaj upanja vzbuja tudi dejstvo, da je ameriško izbiranje kandidatov zbirka volitev v posameznih zveznih državah, kjer so razmerja drugačna kot na ravni celotnih ZDA. Tako je v Iowi, kjer bodo volivci začeli izbirati 1. februarja, Cruz že v prednosti, v naslednji državi (9. februarja) New Hampshire pa Trump še vedno močno prevladuje.

Ameriška politična modrost pravi, da »v Iowi pobirajo koruzo, v New Hampshiru pa izbirajo predsednike«. Republikanski zmerneži zato upajo, da bodo volivci čez dober mesec namesto z jezo raje izbrali s premislekom, po katerem ima stranka več možnosti za osvojitev Bele hiše.