Trump: »Spopad med dobrim in zlim«

Trumpova prva mednarodna turneja. Veliki orožarski posli med ZDA in njenimi arabskimi zaveznicami.

Objavljeno
21. maj 2017 20.23
SAUDI-US-DIPLOMACY
Z. R.
Z. R.

»Bil je prekrasen dan,« je v soboto zvečer v Riadu, po končanem prvem dnevu svoje prve turneje po tujini, povedal ameriški predsednik. »Ogromne naložbe v ZDA« in »delovna mesta, delovna mesta, delovna mesta« je po Trumpovih besedah prinesel njegov obisk v Saudski Arabiji. Tja bodo Američani prodali za 110 milijard dolarjev novega orožja, od vojnih ladij in tankov, ki so jih dostavljali že v času prejšnjih administracij, do sofisticiranih protiraketnih obrambnih sistemov Thaad, ki jih doslej Washington ni hotel ponujati ­Riadu.

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson, ki spremlja Trumpa na turneji, je označil posel za »močno sporočilo našemu skupnemu sovražniku« Iranu. A poleg orožarskih poslov so na tamkajšnjem gospodarskem forumu sklenili tudi toliko pogodb, da bodo v prihodnjem desetletju obrodile vsaj 200 milijard dolarjev, je povedal Tillersonov saudski kolega Adel al Džubeir. Po poročanju agencij so ZDA in Saudska Arabija ob robu obiska že podpisale pogodbe o vlaganjih v vrednosti več kot 380 milijard dolarjev.

»Sijajna varnost«

Prodaja orožja je bila tudi tema pogovora z nekaterimi drugimi voditelji muslimanskih držav, s katerimi se je Trump srečal na prvem delu turneje, ki jo nadaljuje v najtesnejši ameriški zaveznici v regiji: Izraelu. Še pred srečanjem s katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom al Tanijem je ameriški predsednik povedal, da bosta govorila tudi o »nakupu veliko lepe vojaške opreme, ker je nihče ne izdeluje tako kot Združene države«.
Za ZDA to pomeni delovna mesta, za regijo pa »sijajno varnost«, je dodal Trump.

V saudski prestolnici se je srečal z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem in sprejel njegovo povabilo na obisk. Al Sisi, ki je leta 2013 z vojsko zrušil z oblasti svojega demokratično izvoljenega predhodnika Mohameda Morsija, je ameriškega kolega označil za »unikatno osebnost, ki je sposobna delati nemogoče«, ta pa je skromno odvrnil: »Se strinjam.« V pogovoru s kraljem Bahrajna Hamadom bin Iso al Halifo je ameriški predsednik zagotovil, da v odnosih med državama ne bo več »napetosti«, ki da jih je povzročil Trumpov predhodnik Barack Obama, ki je kritiziral tamkajšnje oblasti, ker so leta 2011 nasilno obračunale s protestniki, ki so se zavzemali za reforme. Arabska pomlad je poleg severnoafriških držav in Sirije, kjer se še zdaj ni končala, zajela tudi sunitske monarhije, a so jih tamkajšnji režimi zatrli, katarskim oblastem pa je priskočila na pomoč tudi vojska Saudske Arabije.

Po ukazu Saudske Arabije

Riadu je že prejšnja administracija v zadnjih osmih letih prodala za 115 milijard dolarjev oborožitve, a je zaradi tega, ker je saudska vojska v Jemnu bombardirala civiliste, zmanjšala vojaško sodelovanje in trgovino. »S Trumpovim poslom so se ti dogovori obnovili in celo povečali,« so zapisali v ameriškem časniku Washington Post. V tem časopisu, kjer uredniško niso naklonjeni novemu ameriškemu predsedniku, so dan pred Trumpovim obiskom v Saudski Arabiji razkrili, da je to »z nafto bogato kraljestvo, ki ga predsednik hvali kot ključnega zaveznika proti Islamski državi«, preprečilo nedaven poskus ZDA, da bi v Združenih narodih uvrstili na seznam mednarodnih terorističnih organizacij tudi podružnico Islamske države v Saudski Arabiji.

»Ta načrt je bil po tihem zatrt z birokratskim manevrom,« so zapisali v Washington Postu, »uradno pa sta ga blokirala Senegal in Egipt, dve članici varnostnega sveta ZN, ki sta, kakor so egiptovski diplomati pojasnili ameriškim kolegom, delovali po ukazu Saudske Arabije«.

Kritiziranje predhodnika

Trump je na prvi mednarodni turneji večkrat kritiziral predhodnika Baracka Obamo, ki je pred malo manj kot osmimi leti prav tako kot včeraj Donald Trump spravno nagovoril muslimanski svet. »Moja naloga je, da jim povem, da Američani niso njihovi sovražniki,« je pred nastopom v Kairu na začetku junija 2009 povedal Obama. Trump je očital Obami, da se je »priklonil« Saudski Arabiji, pred dvema letoma pa v pogovoru za CNN izjavil, da »nas po mojem mnenju islam sovraži«, s predsedniškim ukazom pa prepovedal vstop v ZDA državljanom šestih muslimanskih držav.