Trump v Saudski Arabiji govoril z več voditelji muslimanskih držav

Trump je v pogovoru z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem sprejel njegovo povabilo na obisk.

Objavljeno
21. maj 2017 16.07
SAUDI-US-DIPLOMACY
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ameriški predsednik Donald Trump se je danes v Rijadu že pred nagovorom voditeljev okoli 50 muslimanskih držav srečal z več voditelji zalivskih držav in Egipta, s katerimi je govoril o dvostranskih odnosih. Trump je v pogovoru z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem sprejel njegovo povabilo na obisk, piše Slovenska tiskovna agencija.

»To bomo zagotovo zelo kmalu dali na seznam,« je dejal Trump med srečanjem s Sisijem.

Sisi je Trumpa označil za »unikatno osebnost, ki je sposobna delati nemogoče«. Trump pa je odgovoril, »se strinjam«.

Abdel Fatah al Sisi in Donald Trump. Foto: Mandel Ngan/AFP

Trump je kralju Bahrajna Hamadu bin Isa al Kalifu zagotovil, da v odnosih med državam ne bo »napetosti«. Te so se namreč pojavile, ko je nekdanji predsednik Barack Obama kritiziral zatiranje protestnikov, ki so zagovarjali reforme, leta 2011.

S katarskim emirjem šejkom Tamimom bin Hamadom al Tanijem namerava Trump govoriti o »nakupu veliko lepe vojaške opreme, ker je nihče ne izdeluje kot Združene države«. Za ZDA to pomeni namreč delovna mesta, za regijo pa »sijajno varnost«, je dodal Trump.

ZDA in Saudska Arabija sta ob robu obiska že podpisali pogodbe o vlaganjih v vrednosti več kot 380 milijard dolarjev, med drugim sta sklenili tudi orožarski posel, vreden 110 milijard dolarjev.

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je posel označil za »močno sporočilo našemu skupnemu sovražniku« Iranu.

Trump bo danes končal dvodnevni obisk v Saudski Arabiji in se sestal z voditelji okoli 50 muslimanskih držav, ki jih bo tudi nagovoril. V nagovoru namerava združiti muslimanski svet proti sovražnikom civilizacije ter izraziti ameriško zavezo muslimanskim partnerjem.

Obisk v Saudski Arabiji bo Trump sklenil z odprtjem centra za deradikalizacijo skrajnežev, turnejo pa bo v ponedeljek nadaljeval v Izraelu.

Saudska Arabija je za ZDA strateško in vojaško zelo pomembna, saj v boju za prevlado na Bližnjem vzhodu predstavlja protiutež Iranu, še dodaja STA.