Trump za oborožitev šolskih uslužbencev

Namignil je še na podporo ostrejšim varnostnim pregledom kupcev orožja in dvigu starostne meje pri nakupu orožja.

Objavljeno
22. februar 2018 10.09
USA-GUNS/
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Washington – Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo v Beli hiši sprejel preživele in njihove starše nekaterih največjih šolskih pokolov po ZDA in se zavzel za oboroževanje šolskih uslužbencev. Po celotnih ZDA so izbruhnili spontani protesti srednješolcev, ki so kljub grožnjam s kaznimi zapuščali šole in zahtevali ukrepe proti orožju.

Trump je prišel v Belo hišo s pomočjo denarja orožarskega lobija NRA in med kampanjo je obljubljal, da bo neomajno ščitil pravico Američanov do orožja. Po smrti 17 dijakov srednje šole v Parklandu na Floridi se je omajal vsaj v izjavah in je doslej podprl nekaj ukrepov proti orožju, ki množičnih pokolov po ZDA ne bodo ustavili, vendar za Trumpa to pomeni velik premik.

Preživelih pokolov v srednji šoli Columbine leta 1999, osnovni šoli Sandy Hook 2012 in srednje šole v Parklandu pretekli teden, ki jih je skupaj z njihovimi starši poslušal več kot uro, z idejami ni navdušil. Povedal je, da razmišlja o oborožitvi uslužbencev šol, kar bi strahopetce odvrnilo od napadov, vendar večina prisotnih ni mislila, da je to pametna ideja. Tudi Parkland je imel oboroženega varnostnika, katerega vlogo še preiskujejo.

Trump je doslej namignil na podporo ostrejšim varnostnim pregledom kupcev orožja in prepoved naprav, ki polavtomatske puške spremenijo v avtomatske, okoli 40 gostom v Beli hiši pa je prikimaval, ko so mu razlagali, da bi bilo potrebno dvigniti starostno mejo za nakup orožja z 18 na 21 let.

Demokratska senatorka iz Kalifornije bo predlagala zakon za dvig starostne meje za nakup orožja v trgovinah, kar seveda izpušča nakupe na sejmih, po internetu in zasebno. Njen republikanski kolega iz Pensilvanije Pat Toomeyd bo prelagal uvedbo varnostnega pregleda kupcev tudi na orožarskih sejmih in po internetu.

Vsi ti in podobni predlogi so bili podani tudi po pokolu 26 predšolskih otrok in odraslih v Newtownu, a se ni nič zgodilo. Predsednik ZDA je bil takrat Barack Obama, proti kateremu so nasprotniki vodili propagando, da želi Američanom vzeti orožje. Če je kakšen premik mogoč, je mogoč sedaj, ko imajo popolno oblast v Washingtonu zagovorniki orožja, ki jih bo orožarski lobi težje označil za liberalne tolovaje.

Nasprotnikom orožja ostanejo na voljo protestna zborovanja in volitve. Dijaki iz Parklanda, ki so v torek in sredo obiskali svoje državne kongresnike v prestolnici države Tallahassee, obljubljajo, da ne bodo pozabili.