Trump zastruplja ameriško razpravo

ZDA po San Bernardinu. Preiskovalci zvezne policije FBI se osredotočajo na vzroke za skrajna stališča napadalcev v Kaliforniji.

Objavljeno
08. december 2015 23.07
Sebastijan Kopušar
Sebastijan Kopušar
New York – Preiskava zdaj uradno terorističnega dejanja v San Bernardinu je razkrila, da naj bi morilski par ves čas imel skrajne zamisli, pred napadom pa sta vadila na lokalnih streliščih. Ameriški politični oder je pretresla izjava vodilnega predsedniškega kandidata desnice Donalda Trumpa, da bi morale ZDA muslimanom prepovedati vstop v državo.

Zvezna policija FBI je opustila prvotno teorijo, da je 29-letna Pakistanka Tashfeen Malik po poroki z 28-letnim Američanom pakistanskega rodu Syedom Farookom prinesla v družino skrajne ideje in vplivala na moža. Po besedah Davida Bowdicha iz FBI sta bila oba že dlje časa radikalizirana, po pričevanju znancev naj bi imel Farook militantna stališča, še preden je prek spleta spoznal Tashfeen Malik in se v Saudski Arabiji poročil z njo. Kasneje sta skupaj obiskovala strelišča in se urila v ravnanju z orožjem, nazadnje le nekaj dni pred napadom na Farookove sodelavce, v katerem je umrlo 14 ljudi.

Preiskovalci niso odkrili povezave med njima in terorističnimi skupinami. »Rad bi bil kristalno jasen – za zdaj nimamo dokazov, da je to bila zarota, ki sega čez meje ZDA. Morda bomo takšno povezavo nekoč našli, morda ne. Toda za zdaj preiskujemo (samo) ti dve osebi,« je v ponedeljek na novinarski konferenci poudaril Bowdich. FBI še vedno sestavlja profil storilcev. Tashfeen Malik je študirala farmacijo, obiskovala je tudi muslimansko religiozno šolo za ženske Al Huda v Pakistanu, ki od žensk strogo zahteva zakrivanje obraza.

Učenje Al Hude velja za zelo konservativno in zahteva vračanje k »resničnemu, pravemu in čistemu« islamu, po besedah Huseina Hakanija, nekdanjega veleposlanika Pakistana v ZDA, prav tako poudarjajo, da je muslimanom »usojeno vodenje sveta in da se morajo upreti skvarjenemu Zahodu«. Toda organizacija ni povezana z nasilnimi skupinami. Poleg tega kljub takšni ozkoglednosti ne daje odgovora na vprašanje, zakaj se je Tashfeen Malik preobrazila v morilko. To je zdaj eden od ključnih ciljev FBI.

Trumpov strup

Kot vedno je že tako strupene tone ameriške desnice o radikalnih muslimanih presegel Donald Trump, ki je v ponedeljek predlagal, naj zvezne oblasti vsem muslimanom prepovejo vstop v državo, dokler »naša država ne ugotovi, kaj se dogaja«. Newyorški milijarder je po­vzročil razburjenje že s predlogom, naj država nadzoruje vse mošeje, pozneje ga je nadgradil z zamislijo, da bi morali narediti seznam vseh muslimanov v ZDA. Medtem ko se po svetu vrstijo ostre obsodbe, so Trumpovi podporniki navdušeni, ploskajo mu na predvolilnih srečanjih in prek družbenih medijev.

Njegov skrajno provokativni predlog je bržčas posledica zadnje ankete, po kateri je teksaški senator Ted Cruz v Iowi prehitel Trumpa.­ V državi, kjer volivci desnice prvi izbirajo, kdo bo predsedniški kandidat republikanske stranke, imajo odločilno besedo konservativni evangelijski kristjani. Trump je »z najbolj skrajnim predlogom ameriških predsedniških kandidatov v zadnjih desetletjih« (kot so ugotovili v časniku Guardian) znova razburkal ZDA in poskuša pridobiti na svojo stran konservativen, ksenofoben in prestrašen del ZDA.

Tudi če vse bolj fašističnemu politiku ne bo uspelo osvojiti predsedniške nominacije republikancev, kot vse bolj roteče ponavljajo zmernejši predstavniki in analitiki stranke, Trump zastruplja javno razpravo s čedalje bolj sovražnim odnosom do manjšin. To je po napadu v Parizu in prejšnji teden v Kaliforniji še posebej nevarno ob že tako naraščajočem protimuslimanskem razpoloženju v ZDA. Njegove besede namreč dajejo legitimnost skrajnim stališčem in nasilju ter jih celo spodbujajo.

Oster odziv

Vendar so le nadgradnja pobud njegovih republikanskih sopotnikov. Za desnico menda zmeren Jeb Bush, ki se čedalje bolj pogreza v javnomnenjskih anketah, je nemudoma obsodil Trumpov predlog, toda pred tem predlagal, da bi ZDA sprejemale samo sirske begunce krščanske vere. Cruz je najprej zagovarjal popolno prepoved vstopa sirskim beguncem, nato je predlagal zakon, po katerem bi ZDA iz muslimanskih držav lahko sprejemale samo krščanske begunce.

Upokojeni nevrokirurg Ben Carson, ki se prav tako sooča z zatonom podpore, je menil, da musliman ne more biti predsednik ZDA, saj se muslimanska prepričanja ne skladajo z ameriško ustavo. Takšne zamisli niso omejene samo na desnico, ampak se podobni izbruhi kolektivne krivde zaradi početja nekaj izrojenih posameznikov dogajajo tudi na levici, od liberalnega komika Billa Maherja do upokojenega generala in demokrata Wesleyja Clarka, ki je pozval k ustanovitvi taborišč za radikalizirane ameriške muslimane.

Ostri odzivi na Trumpovo nevarno besedičenje so se včeraj zgrinjali z vsega sveta, francoski premier Manuel Valls ga je označil za spodbujanje sovraštva, britanski premier­ David Cameron za »preprosto napačno«, zavrnili so ga v uradu generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna. Rick Kriseman, demokratski župan floridskega mesta St. Petersburg, pa je na twitterju napol v šali sporočil: »Donaldu Trumpu prepovedujem vstop v St. Petersburg, dokler ne bomo povsem razumeli, kakšno grožnjo predstavljajo vsi trumpi.«