Trumpa zapustil tudi gospodarski svetovalec Cohn

Gary Cohn si je prizadeval proti odločitvi predsednika ZDA za uvedbo novih carin na uvoz jekla in aluminija.

Objavljeno
07. marec 2018 09.03
USA-TRUMP/COHN
Š. J., STA
Š. J., STA
Washington - Direktor sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše Gary Cohn se je odločil, da v naslednjih tednih zapusti položaj. Bela hiša njegov odhod predstavlja kot nekaj pričakovanega, vendar je dejstvo, da si je Cohn odločno zaman prizadeval proti odločitvi predsednika ZDA Donalda Trumpa za uvedbo novih carin na uvoz jekla in aluminija.

Newyorški demokrat Cohn se je v Belo hišo preselil s položaja predsednika investicijske banke Goldman Sachs, ki mu je za slovo namenila 285 milijonov dolarjev odpravnine. V Trumpovi Beli hiši je veljal za eno od tako imenovanih odraslih oseb, to je politikov, vojakov ali uradnikov, ki se spoznajo na svoj posel in so odgovorni.

Cohn je skupaj s Trumpovo hčerko Ivanko in zetom Jaredom Kushnerjem doživel prvi večji poraz že lani, ko se je predsednik odločil odstopiti od pariškega podnebnega sporazuma.

Tik pred odstopom je bil potem lani poleti, ko je Trump zagovarjal desničarske skrajneže in neonaciste na zborovanju v Virginiji, vendar je ostal zaradi želje po uveljavitvi projekta velikih davčnih olajšav.

Te so bile sprejete konec lanskega leta in Cohn, ki je uvodoma nameraval vzdržati v Beli hiši vsaj leto dni, se je odločil vztrajati naprej. Med drugim zato, da Trumpu prepreči poteze, kot so protekcionistične 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija, s katerimi je razburil republikance v kongresu, zavezniške države in gospodarstvenike.

Kdo bo Cohnov naslednik?

Cohn je v torek od Trumpa dobil zagotovilo, da bo dodatne carine uvedel, zaradi česar ni več videl smisla pri vztrajanju na položaju. Kdo ga bo nasledil, še ni jasno, saj nima niti namestnika. Jeremy Katz je odstopil že januarja in Cohn bo ostal na položaju, dokler najdejo zamenjave.

Dolgih vrst za položaje v sedanji ameriški administraciji ni in obeta se še več podobnih odstopov, saj se številni bojijo pravnih stroškov, ki bi jih lahko imeli, ko jih bo oplazila preiskava ruskega vpletanja v volitve, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller.

»Gary je bil moj glavni gospodarski svetovalec in je odlično peljal naprej našo agendo, pomagal sprejeti zgodovinske davčne olajšave in reforme ter znova sprostiti ameriško ekonomijo. Je redek talent in se mu zahvaljujem za služenje ameriškemu ljudstvu,« je sporočil Trump.

»Bilo mi je v čast služiti državi in sprejeti gospodarske politike za rast, ki koristijo ameriškemu ljudstvu, še posebej zgodovinske davčne reforme. Hvaležen sem predsedniku za priložnost in mu želim veliko uspeha v prihodnje,« je sporočil Cohn.