Trumpove težave zaradi hitrih prstov

Predsedovanje prek twitterja: ameriški diplomati se držijo za glavo ob predsednikovih svojskih pogledih na resničnost.

Objavljeno
06. junij 2017 00.02
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Ves svet je navajen, da zgodaj zjutraj po ameriškem času iz Bele hiše prihajajo nenavadna sporočila. Toda ostra kritika londonskega­ župana po sobotnem terorističnem napadu je novo dno spodobnosti tudi za Donalda­ Trumpa. Danes je še zaostril besede, hkrati pa samemu sebi povzroča nove pravne težave.

Ameriški predsednik se je v nedeljo obesil na izjavo londonskega župana Sadiqa Khana, naj meščani ne bodo preplašeni zaradi dodatnih policistov na ulici. Za več kot 31 milijonov sledilcev na twitterju jo je temeljito presukal v novo županovo »trditev«, da naj ne bodo preplašeni zaradi terorizma.

V manj kot 140 znakih mu je znova uspelo zapisati precej svojski pogled na resničnost, sproti pa vreči novo senco na odnose z največjo zaveznico Veliko Britanijo.

Predsednica vlade v Londonu Theresa May se je sicer izognila neposrednim kritikam Trumpa, raje je poudarila, da Khan odlično opravlja svoje delo, vsaka drugačna ocena je po njenem napačna.

Trumpovo besedičenje je povzročilo nove glavobole ameriškemu zunanjemu ministrstvu ter razjezilo tamkajšnje uradnike. Nova oblast je odpoklicala politično imenovane veleposlanike, toda še vedno ni imenovala njihovih naslednikov. Karierni diplomat Lewis Lukens, ki začasno vodi ameriško veleposlaništvo v Londonu, se je nemudoma odzval s pohvalo »trdnega vodstva londonskega župana«.

Neimenovani vir na ameriškem zunanjem ministrstvu je za časnik BuzzFeed dejal, da bo popravljanje škode, ki jo je povzročilo Trumpovo »sramotno spuščanje v spletno prerekanje«, še težje zaradi obglavljene diplomatske mreže. Marsikoga je osupnilo, da je vrhovni poveljnik supersile, ki ima na voljo gromozansko obveščevalno mrežo, v soboto na družbenem omrežju prepošiljal prva ugibanja skrajno konservativnega spletišča Drudge Report, ali je v Londonu šlo za terorizem.

Podvojeni srd

Ogorčenje seveda ni umirilo ameriškega predsednika, ampak še spodbudilo njegov srd. Danes je nadaljeval križarsko vojno proti županu in pisal o »patetičnih opravičilih Khana, ki se mora hitro odzivati na svojo 'ni razloga za prestrašenost' izjavo, osrednji mediji garajo, da bi jih prodali [javnosti]«. Predstavniki Bele hiše so se popoldne izogibali odgovoru na vprašanje, zakaj predsednik države napada župana, so pa ostro zanikali, da je razlog Khanova muslimanska vera, prav tako so zanikali, da je sprevrgel njegove besede.

Višja svetovalka Kellyanne Conway je pred tem znova obtožila medije, da »obsedeno poročajo o vsem, kar [Trump] izjavlja na twitterju, in zelo malo o tem, kar naredi kot predsednik«. Skoraj hkrati je njen soprog George Conway, ki je pred kratkim umaknil kandidaturo za visoki položaj na pravosodnem ministrstvu, prek twitterja oznanil, da se ob predsednikovih sporočilih »nekateri ljudje počutijo boljše«, a mu ne bodo koristila pri pravnem boju na vrhovnem sodišču. Zraven se je z dopisom »žalostno« norčeval iz Trumpovega sloga v spletnih sporočilih.

Conway je imel v mislih razsojanje o predsedniškem ukazu, s katerim je Trump omejil vstop v ZDA državljanom šestih pretežno muslimanskih držav. Pravzaprav o dveh ukazih, saj je Bela hiša po prvem, ki je doživel val kritik in sodno zadržanje izvajanja, izdala nov, nekoliko omiljen ukaz, a je sodna oblast zadržale tudi tega. Veliko vlogo pri tej odločitvi sodišč so imele Trumpove ostre izjave iz časa predvolilne kampanje, ko je udrihal po muslimanih in napovedoval prepoved njihovega vstopa v ZDA.

Pomoč tožnikom

Ne vemo, kako se je predsednik počutil danes zjutraj, toda serija sporočil kaže, da je najbrž bil precej slabe volje. Tako je kritiziral pravosodno ministrstvo, ker se ni lotilo sodnega boja že pri prvem predsedniškem ukazu o prepovedi vstopa, ne pa šele pri drugi, »razvodeneli« različici. Poleg tega je zapisal, da lahko ukaz »ljudje, odvetniki in sodišča imenujejo kakorkoli hočejo, jaz mu pravim kot tisto, kar potrebujemo in kar je, PREPOVED VSTOPA [poudarek je Trumpov]«.

In to po tem, ko so njegovi tiskovni predstavniki in zunanje ministrstvo tedne prepričevali javnost, da to ni prepoved vstopa, ampak le zaostrovanje pregledov tistih, ki vstopajo v ZDA. Prihodnji teden se bo na vrhovnem sodišču začelo predstavljanje argumentov proti predsedniškemu ukazu, Trumpovo novo čivkanje bo zagotovo del dokumentacije tožnikov. Njihov odvetnik Neal Katyal je dejal, da »je nekoliko nenavadno, da se obtoženec v primeru Havaji proti Trumpu obnaša kot svetovalec tožilcev«.