Trumpove ZDA: industrijsko čiščenje okoljske agencije

Ameriške oblasti za vsako ceno rušijo zakonodajo za zaščito okolja.

Objavljeno
09. maj 2017 00.01
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Zadnjo aprilsko soboto je na tisoče Američanov zaznamovalo prvih sto dni vlade s podnebnim pohodom, na katerem so opozarjali Belo hišo, da planet nujno potrebuje pametno okoljsko politiko. Odgovor Trumpovih oblasti je čistka v okoljski agenciji, s katero znanstvene svetovalce nadomeščajo predstavniki onesnaževalcev.

Narava je simbolično pomagala poudariti sporočilo protestnikov, saj je v rekordno toplem aprilu sobotna temperatura v Washingtonu izenačila rekordnih 33 stopinj Celzija. Ljudje so opozarjali, da ni »planeta B«, na katerega bi se lahko umaknili, če uničimo Zemljo, eden od napisov na sprehajališču Mall med Belo hišo in kongresom pa je pozival uslužbence ameriške okoljske agencija EPA: »Zdržite, prihajajo kongresne volitve 2018.« Donald Trump je namreč na čelo organizacije imenoval državnega tožilca Oklahome Scotta Pruitta, tesnega zaveznika industrije fosilnih goriv, ki je slovel po tožbah proti Epi, zdaj pa poskuša vzdrževati videz nepristranskosti z odločitvijo, da kot njen šef ne bo sodeloval pri odločanju v primeru ducata tožb.

A je nemudoma poudaril, da bo še naprej »uresničeval cilje predsednika s preverjanjem ter popravljanjem ali odpravljanjem pravil prejšnje vlade, ki so pretiran ali nepotreben pritisk na ameriška delovna mesta ali gospodarstvo«. Medtem ko so ljudje marširali za podnebje, je vrh agencije ukazal »preverjanje njenih spletnih strani«, kar je med drugim pomenilo, da je izginila vsebina, namenjena učencem za razumevanje podnebnih sprememb. Prejšnji teden so nato spraševali ljudi, katera pravila o čisti vodi bi veljalo ukiniti ali spremeniti, dobili pa poplavo zahtev, naj se ne dotikajo obstoječe okoljske zakonodaje. »V Pittsburghu je bilo včasih opoldne nebo temno, ljudje pa so pri kosilu preoblekli od dima umazane srajce. Nasprotujem razgradnji zaščite okolja v imenu delovnih mest, lahko imamo oboje,« jim je iz nekdanjega železarskega mesta sporočil jezni občan Doug Blair.Foto: Jonathan Ernst

Prezrti strokovnjaki

Toda Pruitt po poročanju časnika Chicago Tribune menda že od imenovanja na skrivaj sprejema pripombe pravnikov in lobistov, ki v imenu industrije sporočajo, katera okoljska pravila najbolj pritiskajo na njihove dobičke. Tako je prejšnji mesec kljub drugačnemu mnenju strokovnjakov Epa ustavila prizadevanja prejšnje vlade za prepoved pesticida chlorpyrifos, ki ga na veliko uporabljajo pri gojenju zelenjave in sadja, čeprav naj bi povzročal motnje pri razvoju možganov otrok. Podobno je sprožil postopke za odpravo ali ustavitev sprejemanja pravil o omejevanju strupenih izpustov v zrak in vodo iz termoelektrarn na premog, čeprav strokovni svetovalci agencije že vrsto let priporočajo, naj z zaostrenimi pogoji delovanja premogovniške industrije zmanjšajo onesnaževanje, ki prispeva k segrevanju podnebja.

Zadnji ukrep je utišanje nasprotovanja v agenciji, saj so v imenu »preloma s prejšnjimi oblastmi« odpravil članstvo polovici od 18-članskega strokovnega odbora okoljske agencije. To je menda le prvi korak pri prizadevanjih za spremembo postopka o ocenjevanju novih pravil za zaščito okolja. Odbor znanstvenih svetovalcev preverja ustreznost posameznih raziskav, vsak od članov, ki so bili izključeni iz njega, pa se je bližal koncu triletnega članstva. Toda dosedanja praksa je bila, da so tovrstne mandate ponavadi podaljšali, ne pa se lotili množičnih menjav. »Ne bomo kar avtomatsko potrjevali izbrancev prejšnje vlade, vsi bodo morali sodelovati na odprtem razpisu, skupaj z drugimi kandidati,« je pojasnil novi vrh agencije.

Toda hkrati so dali vedeti, da naj bi dosedanje akademske strokovnjake nadomestili predstavniki industrije, ki jo Epa nadzoruje. »Vlada verjame, da bi v odboru morali imeti ljudi, ki razumejo učinke pravil na prizadeto skupnost,« so v piarovskem novoreku zapisali novi predstavniki agencije. To praktično pomeni, da bodo onesnaževalci svetovali, kako oblikovati pravila o omejevanju onesnaževanja. Tovrstna prizadevanja se ujemajo z namerami republikanskega spodnjega doma kongresa, ki je konec marca s spremembo zakonodaje omogočil vključevanje predstavnikov industrije v podobno telo za ocenjevanje strokovnih podlag za delo okoljske agencije.