Trumpovo pogrezanje v živi pesek napak

Afera FBI: predsednik se bo stežka izognil imenovanju posebnega preiskovalca.

Objavljeno
14. maj 2017 22.57
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Smojenje »ruske preiskave« od prvega dne predsedovanja zakriva pogled Bele hiše. Ta je pred dobrim tednom sicer slavila začasno zmago pri uvajanju zdravstvene protireforme, a se po odpustitvi šefa FBI sooča s tako hudo krizo, da analitiki ugibajo o zamenjavah osebja, vladanje pa je predvsem gašenje vedno novih požarov.

Čeprav ima predsednik ZDA pravico zaposlovati in odpuščati zvezne uradnike, načeloma tudi direktorja zvezne policije FBI, pa se je to doslej zgodilo le enkrat. Še takrat je Bill Clinton brez prehudega razburjanja opozicije odstavil šefa zvezne policije, ker je menda kršil etična pravila. Neodvisnost FBI od političnih potreb Bele hiše naj bi bil eden od temeljnih kamnov demokracije. James Comey, ki je zadnja štiri leta zasedal ta položaj, je v zadnjem letu požgal politične mostove na obeh polih in tako demokrati kot republikanci so – iz sicer različnih razlogov – ponavljali, da mora oditi. Toda kaos, ki od torka spremlja Comeyjev odhod, je presegel celo merila za Donalda Trumpa.

V Beli hiši trdijo, da gre le za krizo komunikacije z javnostjo, ne pa za krizo vlade. Zato še vedno poskušajo preusmeriti pozornost na druge teme. Trumpovi odvetniki so s posebno izjavo sporočili, da njegove zadnje napovedi davkov ne kažejo prihodkov iz ruskih virov, razen prodaje posesti na Floridi in zaslužka z lepotnim tekmovanjem. A brez kakršnihkoli dokumentov. Sredi tedna je nastala komisija za ugotavljanje »poštenosti volilnega sistema«, mediji na levici so brž opozorili, da jo vodijo politiki, ki slovijo po omejevanju dostopa do volišč. Medtem se po washingtonskih krogih širi mnenje, da bi si morali člani Trumpove predsedniške kampanje začeti iskati dobre odvetnike.

Načelo lojalnosti

Ameriške obveščevalne agencije še niso objavile prepričljivih dokazov o ruskem vmešavanju v ameriške volitve, toda doslej so vsi, ki imajo dostop do njihovih analiz, to potrdili. Vzporedno potekajo tri preiskave – v obeh zbornicah kongresa in v zvezni policiji –, ali so bili člani Trumpove kampanje vpleteni v tovrstno vmešavanje in ali so ga celo usmerjali. Obveščevalni odbor v poslanskem domu je ob nenavadnih ukrepih njegovega republikanskega predsednika hitro zašel v slepo ulico, nekaj več kredibilnosti ima senatni odbor, za najbolj verodostojno velja preiskava zvezne policije. Ko je Trump prostodušno priznal, da je Comey odletel zaradi vztrajnega iskanja morebitne povezave z Rusijo, je sprožil resne pomisleke, ali to pomeni celo kaznivo oviranje preiskave.

Za zdaj (še) ne kaže, da si bo predsednik nakopal takšno obtožnico, tudi njegovi zavezniki pa se strinjajo, da je edina pot iz globokega političnega brezna predlog za novega šefa zvezne policije, ki ga bosta odobravala in hitro potrdila oba politična pola. Toda ob poročilih, češ da je od Comeyja zahteval »lojalnost«, bo vsaka izbira pod hudim drobnogledom tako političnih nasprotnikov kot javnosti. Preverjanje lojalnosti je menda hkrati eden od razlogov, da sedanja vlada tako počasi polni uradniške položaje. Trump je do začetka maja za položaje, ki potrebujejo potrditev senata, predlagal komaj 73 kandidatov, predsednik Barack Obama jih je v enakem času že 193.

Posebni preiskovalec

Obamov naslednik je v Washington prinesel politiko družinskega podjetja, v katerem kot merilo prevladuje zvestoba voditelju. To se posebej kreše z ljubosumno varovano neodvisnostjo zvezne policije, saj ima njen direktor namenoma desetletni mandat, da bi bil manj odvisen od politične volje predsednikov. Ko je Mark Felt kot nekdanji namestnik prvega moža FBI postal slovito »globoko grlo« in novinarjem razkril zlorabe znotraj vlade Richarda Nixona, je to opravičil kot odpor do ravnanja svojega šefa, ki da je ščitil predsednika. Na pravosodnem ministrstvu so v soboto opravili pogovore z osmimi kandidati, demokrati so včeraj zavrnili izbiro politika in poudarili izkušenost ter »pokončnost« kandidata, kar naj bi v ospredje postavilo dosedanjega namestnika direktorja Andrewa McCaba.

Karierni efbiajevec je senatorjem že zagotovil, da bi jih obvestil, če bi se Bela hiša poskušala vmešati v »rusko preiskavo«. Vlada nima veliko časa, saj v petek Trump odhaja na svojo prvo zunanjepolitično turnejo. Vprašanje je, ali bi hitro imenovanje novega direktorja ublažilo zahteve, naj pravosodno ministrstvo preiskavo preda v roke posebej imenovanega uradnika. Demokrati v bližini mikrofonov začno nemudoma ponavljati »posebni preiskovalec«, skupina tožilcev zveznih držav je Roda Rosenteina, namestnika pravosodnega ministra, ki vodi preiskavo, v skupnem pismu pozvala, naj imenuje neodvisnega preiskovalca, podobni klici prihajajo iz liberalnega dela ameriških medijev. Še pred izbruhom afere Comey je v marčevski raziskavi javnega mnenja dve tretjini vprašanih Američanov podprlo zamisel, naj pravosodno ministrstvo ubere takšno pot in preiskavo prepusti v vsaj navzven neodvisne roke.