Turčija izrazila sožalje Rusiji ob smrti sestreljenega pilota

Ruski zunanji minister Lavrov se je na besede turškega kolega odzval, da ni slišal nič novega.

Objavljeno
03. december 2015 23.01
COMBO-FILES-PORTUGAL-DIPLOMACY-TURKEY-RUSSIA-SYRIA
De. P., STA
De. P., STA

Beograd - Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je danes na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v imenu Turčije izrazil sožalje Rusiji ob smrti ruskega pilota letala, ki ga je Turčija prejšnji torek sestrelila na meji s Sirijo, ker da je kršil turški zračni prostor.

»Izrazili smo našo užaloščenost in naše sožalje zaradi ruskega pilota, ki je izgubil svoje življenje,« je po poročanju turških medijev Cavusoglu dejal ruskemu kolegu Lavrovu na današnjem srečanju v Beogradu ob robu ministrskega zasedanja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Lavrov je na drugi strani izjavil, da na srečanju s Cavusoglujem, »ni slišal nič novega«. Dejal je, da je Rusija ponovila svoja stališča glede sestreljenega letala, je poročala britanska tiskovna agencija Reuters.

Cavusoglu je sicer za turške medije še dodal, da bi bilo nerealno pričakovati, da bi se vsi problemi z Rusijo rešili že na enem srečanju, vendar pa da je pomembno, da so komunikacijski kanali odprti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na plenarnem zasedanju Ovseja je Cavusoglu sicer med drugim dejal, da se ne bi smelo mešati skupnih prizadevanj v boju proti džihadistom Islamske države in kršenja turškega zračnega prostora, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Turčija je 24. novembra sestrelila rusko vojaško letalo, ki je na zahodu Sirije bombardiralo upornike. Pri tem naj bi kršilo turški zračni prostor, zaradi česar se je Turčija odločila za drastičen ukrep. Oba člana posadke sta se sicer iz letala izstrelila, a je bil pilot kasneje ubit. Pri reševanju drugega pa je bil ubit še en ruski vojak.

Rusija, ki zavrača, da bi njeno letalo kršilo turški zračni prostor, je potezo Ankare označila za »nož v hrbet«, turško vodstvo pa obtožila, da pomaga teroristom Islamske države. Moskva je uvedla tudi gospodarske sankcije proti Turčiji, ki sicer vse obtožbe Rusije zavrača, prav tako pa vrača žogico Moskvi glede odgovornosti za incident.