Putin potrdil, da je Turčija sestrelila rusko letalo

Sestrelitev letala so v Rusiji označili za »nož v hrbet«. Turška vlada je prepričana, da sta pilota živa.

Objavljeno
24. november 2015 10.33
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-TURKEY
Ma. Ja., B. Č.
Ma. Ja., B. Č.

Ankara, Moskva − Sestrelitev ruskega vojaškega letala Su-24 nad Sirijo, nedaleč od meje s Turčijo, bo imela resne posledice za rusko-turške odnose, je opozoril ruski predsednik Vladimir Putin in s tem kot prvi uradni predstavnik Moskve potrdil, da sta letalo Suhoj uničila turška lovca F-16. Pred tem so namreč ruske oblasti trdile, da je bilo letalo sestreljeno s topništvom.

Letalo Suhoj Su-24 je po navedbah turških vojaških virov kršilo turški zračni prostor, na kar so pilota v le petih minutah opozorili kar desetkrat. V Kremlju obtožbe zavračajo in trdijo, da je letalo, ki je bilo na bombni misiji, vseskozi letelo v sirskem zračnem prostoru. Rusko ministrstvo za obrambo je poudarilo, da je to mogoče preveriti z objektivnimi sredstvi nadzora, poroča agencija Interfax.

Turško notranje ministrstvo je medijem posredovalo radarsko sliko gibanja sestreljenega ruskega letala. V Moskvi trdijo, da lahko dokažejo, da letalo ni zapustilo sirskega zračnega prostora. Foto: Turško notranje ministrstvo/Reuters

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sestrelitev ruskega letala Su-24 označil za zelo resen incident, pri tem pa opozoril, da je še prezgodaj za napovedovanje poslabšanja rusko-turških odnosov. A da se bo to zgodilo, kot kaže, meni ruski predsednik Putin. Sestrelitev letala je označil za »nož v hrbet«, ki so ga Rusiji zadali »pomagači teroristov«. Poudaril je, da sestreljeno letalo Turčiji ni predstavljalo grožnje, saj je po navedbah agencije Interfax na območju sodelovalo v operaciji proti skrajnežem, ki večinoma prihajajo iz Rusije.

Ruski predsednik je še dodal, da bo Rusija podrobno preiskala sestrelitev letala, ki je strmoglavilo približno štiri kilometre od turške meje. Pri tem je ostro kritiziral Ankaro, ker se je po incidentu obrnila na zvezo Nato − za popoldne so sklicali izredno zasedanje −, namesto da bi Rusiji pojasnila, kaj se je zgodilo.

Turška vojska ščiti teroriste, ta »zahrbtni« napad pa bo imel resne posledice za odnose med državama, je dejal ruski predsednik. Turčijo je tudi neposredno obtožil, da sodeluje s teroristi. Rusija je po njegovih besedah že pred časom ugotovila, da v Turčijo dovažajo nafto iz tistih predelov Sirije, ki so pod nadzorom teroristov.

Ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Maxim Shipenkov/AFP

Na Putinove ostre besede se je že odzval turški premier Ahmet Davutoğlu, ki je opozoril, da se Turčija sme odzvati na kršitve svojega zračnega prostora. Kot je dodal, se mora svet zavedati, da bo Turčija storila, kar bo potrebno za zaščito svoje države.

Turška vlada: Pilota sestreljenega ruskega letala sta živa

Rusko vojaško letalo je po navedbah televizij CNN-Turk in NTV eksplodiralo v zraku in se nato zrušilo na pobočje gore v provinci Latakia na sirski strani meje. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je po navedbah BBC sporočil, da je bilo letalo sestreljeno na goratem, s Turkmeni poseljenem območju Džabal, kjer so pred tem potekali srditi spopadi med sirskimi vladnimi silami in uporniki.

Pilota sta se po podatkih ruskega obrambnega ministrstva izstrelila. Predstavnik turške vlade po poročanju francoske tiskovne agencije AFP trdi, da sta pilota živa in da ju turške oblasti iščejo. To je zadnja informacija o usodi pilotov, pred tem je namreč AFP poročala, da je eden od njiju po navedbah sirskih upornikov in opozicijskih aktivistov mrtev, drugi pa je pogrešan in ga še iščejo tako sirski uporniki kot ruska vojska. Smrt enega od pilotov sestreljenega letala je potrdila tudi Rusija.

Nato solidaren z Ankaro

Veleposlaniki članic zveze Nato so na izredni seji severnoatlantskega sveta − ta je bil sklican na zahtevo Ankare − izrazili solidarnost s Turčijo pri obrambi suverenosti njenega zračnega prostora. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je Rusijo pozval k umiritvi razmer: »Pozivam k zadržanosti in deeskalaciji.« Dodal je, da so solidarni z zaveznico Turčijo in da podpirajo njeno ozemeljsko celovitost. Nato bo zelo pozorno spremljal razvoj dogodkov na jugovzhodnih mejah zavezništva. Incident, je še dejal Stoltenberg, kaže na pomembnost dogovorov in njihovega spoštovanja, da bi se v prihodnosti izognili tovrstnim incidentom.

Na seji je sodeloval tudi slovenski veleposlanik v Natu Jelko Kacin. Po srečanju je za STA povedal, da je Turčija na sestanku predstavila dokaze, ki potrjujejo njene navedbe, da so ruska letala kršila turški zračni prostor. Navedbe Ankare so po besedah Kacina potrdili tudi drugi viri iz zveze Nato. Na srečanju niso sprejeli formalnih sklepov, je še dejal Kacin.

Iz Evropske unije pa so sporočili, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po sestrelitvi ruskega letala, ki ga je označil za nevaren trenutek, pozval k preudarnosti in zadržanosti. »Vsi bi morali ohraniti trezno glavo in obvarovati mir,« je tvitnil.

Zadnji v vrsti incidentov

Kot smo že poročali, so ruska letala konec septembra začela izvajati napade na tarče skrajne sunitske milice Islamska država (IS) v Siriji. Številne zahodne države Moskvo sicer obtožujejo, da napada zgolj zmerne nasprotnike svojega zaveznika Bašarja al Asada in da bo njeno posredovanje še okrepilo ekstremizem sunitske milice. Ta je zavzela že velika območja Sirije in Iraka, pri tem pa pobila na tisoče ljudi in mnoge pognala v beg ter poskrbela za veliko opustošenje.

Ruska vojaška letala so prejšnji mesec dvakrat kršila turški zračni prostor, zaradi česar je Ankara ruskega veleposlanika obakrat poklicala na zagovor.

Turčija in Rusija sta se glede krize v Siriji, zaradi katere je bilo od začetka konflikta marca 2011 ubitih že več kot 250.000 ljudi, na milijone pa jih je bilo prisiljenih pobegniti s svojih domov, znašli na nasprotnih bregovih. Medtem ko Moskva ostaja ena zadnjih zaveznic sirskega predsednika Bašarja Al Asada, se Ankara zavzema za njegov sestop z oblasti, rusko posredovanje v Siriji pa označuje za veliko napako.