Turčija načrtovani referendum o neodvisnosti Kurdistana označila za napako

»Naše stališče je zelo glasno in jasno. Želimo ozemeljsko celovitost Iraka,« so sporočili.

Objavljeno
09. junij 2017 19.38
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Turčija se je danes odzvala na odločitev iraških Kurdov, da bodo iraški Kurdi o svojo neodvisnosti glasovali na referendumu 25. septembra. Kot so ocenili na turškem zunanjem ministrstvu, je odločitev za referendum o samostojnosti velika napaka. Odzval se je tudi turški premier Binali Yildrim, ki je odločitev za referendum označil za neodgovorno.

»Naše stališče je zelo glasno in jasno. Želimo ozemeljsko celovitost Iraka. Želimo, da vsi Iračani živijo skupaj v eni državi. Dovolj je že težav v naši regiji,« je dejal Yildrim. Dodal je, da je z odločitvijo za referendum nastala nova težava, kar ni prav, odločitev za referendum pa je bila po njegovih besedah sprejeta neodgovorno.

Kurdi veljajo za največjo narodno skupnost brez države in živijo na območju med Irakom, Iranom, Sirijo in Turčijo. V Turčiji živi številčna kurdska manjšina, s katero so turške oblasti že več desetletjih vpletene v oboroženi konflikt. Ankara se boji, da bi neodvisnost iraških Kurdov vzpodbudila tovrstna prizadevanja turških Kurdov.

»Ohranitev iraške ozemeljske celovitosti in politična enotnost je ena od temeljnih turških politik glede Iraka,« je ob tem še sporočilo turško zunanje ministrstvo. V Ankari tudi menijo, da je glavna naloga Iraka boj proti skrajni sunitski skupini Islamska država.

Iraški Kurdistan, ki so ga ustanovili leta 1992, je sestavljen iz treh provinc. Vodi ga avtonomna regionalna vlada, varujejo pa lastne varnostne sile.

Večina iraških Kurdov podpira idejo o neodvisni državi. Iraški Kurdi o referendumu razmišljajo že več let, a se zanj do zdaj niso odločili.