Turška vojska utrpela večje izgube v Afrinu

Včeraj je bilo v Afrinu ubitih osem turških vojakov. Med operacijo Oljčna vejica je življenje izgubilo več kot 140 civilistov.

Objavljeno
02. marec 2018 16.10
SYRIA-TURKEY-CONFLICT
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Afrin – Turška vojska je včeraj utrpela hude izgube na severozahodu Sirije, kjer v regiji Afrin izvaja operacijo proti kurdskim milicam. V enem za Ankaro najbolj smrtonosnih dni od začetka operacije je bilo ubitih osem turških vojakov, 13 jih je bilo ranjenih.

Od začetka operacije z imenom Oljčna vejica 20. januarja je bilo po podatkih Ankare skupno ubitih 40 turških vojakov. Žrtve spopadov so tudi civilisti. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice jih je bilo v spopadih na severozahodu Sirije ubitih 141, med njimi 27 otrok.

Zasebna turška tiskovna agencija Dogan je včeraj popoldne poročala o silovitih spopadih med turškimi posebnimi enotami in pripadniki kurdskih Ljudskih zaščitnih enot YPG. Turčija YPG obravnava kot teorirstično organizacijo, ki je  tesno povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko. Kot smo že pisali, so se razmere v Afrinu dodatno zapletle pred desetimi dnevi, ko so na pomoč kurdskim milicam prišle tudi provladne sirske sile.

Turčija je z operacijo Oljčna vejica v Afrinu začela januarja. Foto: Bakr Alkasem/AFP

Ankara zavrača vsakršne pozive k uresničitvi resolucije varnostnega sveta Združenih narodov, ki je bila sprejeta to soboto in predvideva 30-dnevni premor v vojskovanju po vsej državi. Kot trdi Turčija, resolucija ne zadeva operacije Oljčna vejica, saj se, kot vztraja, v Afrinu bori proti teroristični organizaciji.

Mednarodni odbor Rdečega križa je medtem sporočil, da je včeraj v regijo prvič od začetka turške operacije prispel konvoj s humanitarno pomočjo.