Turški parlament odobril odpravo vojske v Katar

Turčija bo še okrepila stike s Katarjem, ki so ga zalivske države osamile.

Objavljeno
07. junij 2017 22.02
TURKEY-POLITICS
K.M.
K.M.

Turčija bo v Katar poslala svojo vojsko in tako izkazala podporo eni najbogatejših držav na svetu, ki je deležna kaznovalne akcije s strani zalivskih držav. Turški parlament je namreč z 240 glasovi za sprejel zakon, ki omogoča odpravo svoje vojske v turško vojaško oporišče v Katarju, poroča Al Džezira.

Eden največjih sporov v zadnjih letih na Bližnjem vzhodu se je začel v ponedeljek, ko so Saudska Arabija, Bahrein, Združeni arabski emirati, Egipt in Jemen prekinili diplomatske odnose s Katarjem in ga obtožili podpore terorističnih skupin. Obenem so Saudska Arabija, Bahrein in Združeni arabski emirati prekinili tudi vse letalske povezave z Doho in zahtevajo, da vsi katarski državljani zapustijo njihovo ozemlje najkasneje v štirinajstih dneh.

Katarske oblasti so poteze arabskih držav označile za neupravičene in pravijo, da temeljijo na lažnih obtožbah. Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je Katarju v bran stopil že v torek in dejal, da namerava s to zalivsko državo okrepiti stike. Svoje besede bo uresničil in s pošiljanjem vojakov v turško oporišče v Katarju, ki ga je Turčija postavila leta 2014, pokazal, da je ključni zaveznik Katarja.