Twitterjeva čistka je razjezila desnico

Tehnološki velikani se poskušajo z blokiranjem računov in novimi pravili otresti agitpropovskih zlorab.

Objavljeno
22. februar 2018 22.48
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Na twitterju so danes blokirali na tisoče računov in zaostrili pravila objavljanja, da bi pristrigli peruti ruskim in drugim agitpropovcem. Konservativne javne osebnosti, ki so čez noč ostale brez na stotine ali celo na tisoče sledilcev, so zatrdile, da je to »levičarska informacijska čistka«.

Podjetje Twitter je iz San Francisca sporočilo, da bo močno omejilo delovanje »botov«, avtomatiziranih uporabniških računov na njihovem družbenem omrežju, ki s pomočjo programov avtomatsko pošiljajo na tisoče sporočil. To med drugim pomeni, da so prepovedali pošiljanje enakih sporočil z več računov, prav tako bodo poskusili preprečiti avtomatsko prepošiljanje sporočil in njihovo všečkanje. Twitter je skupaj z nekaterimi drugimi tehnološkimi podjetji že nekaj časa v središču viharja, ki ga je sprožila poplava laži, sovražnega govora in državno usmerjanih propagandnih napadov na druge države prek družbenih omrežij.

Prilivanje olja na ogenj

Podjetje se je odzvalo slab teden po obtožnicah ameriškega pravosodja proti 13 posameznikom in trem podjetjem iz Rusije, ker naj bi predvsem prek družbenih omrežij sprožili informacijski napad na ZDA. Vodstvo je sporočilo, da je to »pomemben korak, s katerim si želijo preprečiti zlonamerne dejavnosti, ki ciljajo pomembne razprave na twitterju – vključno z volitvami v ZDA in drugod po svetu«. Prav tako je poudarilo, da to ni utišanje posameznikov, ampak ukinjanje avtomatskih računov. Toda z ameriške desnice se vrstijo pritožbe, da so ostali brez sledilcev. »Čistka na twitterju je resnična, ko sem se zbudil, sem videl, da sem izgubil sto sledilcev,«­ je danes oznanil komentator konservativne televizije Fox News Dan Bongino. Podobno so zatrdili belski nacionalist Richard Spencer in številni drugi protitrumpovski komentatorji.

Danes ni bilo znano, koliko računov je podjetje zamrznilo, njihova tiskovna predstavnica Emily Horne je sporočila, da avtentičnost posameznih računov preverjajo tudi tako, da morajo njihovi lastniki sporočiti telefonsko številko, s katero dokazujejo, da to ni avtomatizirani »bot«. Konservativci so bili razjarjeni že prejšnji mesec, ko je razvpiti desničarski politični aktivist James O'Keefe objavil posnetke, na katerih so na skrivaj posneli inženirje Twitterja, ki naj bi se hvalili, da lahko blokirajo skrajne desničarske uporabnike. Čeprav so trditve njegove organizacije Project Veritas hitro zanikali kot neresnične, se je med konservativnimi uporabniki razširilo prepričanje, da ena od »utrdb liberalizma z zahodne obale« cenzurira desnico. O'Keefe je danes hitro pristavil lonček, »zdi se, da je na tisoče uporabnikov twitterja zagrešilo miselni zločin, ker je v sporočilih zapisalo 'bog', ameriška zastava' in 'orožje', saj ne morejo več uporabljati storitve«, je – prek twitterja – prilival olja na ogenj.

Družbena omrežja, ki so ob nastanku veljala za branike svobode govora in orodje za demokratizacijo medijskega prostora, se spreminjajo v kanalizacijo, prek katere se širijo najhujše oblike sovražnega govora, hkrati pa s padanjem prihodkov medijev v resnici siromašijo medijsko krajino. Po poročanju New York Timesa naj bi se prejšnji teden uro po pokolu na srednji šoli na Floridi sprožili avtomatizirani računi na twitterju, ki naj bi jih nadzorovala Moskva, in poglobili razdor, ki ga v ZDA sproža razprava o nadzoru nad orožjem. Cilj naj bi bil potisniti skrajne zamisli v središče ameriške razprave in sprožiti ostre čustvene odzive, ki preprečujejo iskanje racionalnih rešitev, so zatrdili preiskovalci njihove dejavnosti, kot je Jonathon Morgan iz organizacije New Knowledge, ki preučuje spletne dezinformacijske kampanje.

Selitev na desni twitter

Twitter se je doslej izogibal ukrepom, »umazana skrivnost« podjetja naj bi bila, da se niso hoteli znebiti avtomatiziranih računov, saj so ti napihovali število uporabnikov in pomagali ohranjati vrednost njihovih delnic. Pred tedni so morali izbrisati več kot milijon lažnih sledilcev, ko je New York Times razkril, da so številni znani uporabniki omrežja na črnem trgu plačevali za sledenje avtomatiziranih računov in si tako umetno povečevali vpliv na omrežju. Zato je današnje ukrepanje presenetljivo. Obtožnica posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, ki se ukvarja z ruskim napadom na volitve in morebitno povezavo med kampanjo Donalda Trumpa ter domnevnimi ruskimi napadalci, je očitno spodbodla vrh tehnološkega velikana k odzivu. Toda ta je bil danes tako nejasen, da je le poglobil jezo na desnici in pomagal predvsem omrežju gab, konservativnemu odgovoru na »veliki monopol levičarskih družbenih omrežij«, kot je oznanil njegov ustanovitelj Andrew Torba.