Ujgurskega intelektualca obsodili na dosmrtno ječo

Kazen, ki mu je bila izrečena, naj bi bila grožnja vsem, ki bi z eno samo besedo načeli vprašanje politike pekinškega vodstva v Xinjiangu.

Objavljeno
23. september 2014 16.47
CHINA-UNREST-XINJIANG-COURT
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika

Ilham Tohti je več let postavljal neprijetna vprašanja. Zakaj se problem Xinjianga omejuje na zadnjih 60 let, se je vprašal ta profesor ekonomije na Univerzi za nacionalne manjšine v Pekingu, ko pa te regije ni ustanovila komunistična partija, temveč ima večtisočletno zgodovino?

In zakaj stevardesa na letu od Pekinga v Urumchi govori angleško, ne pa tudi ujgursko?

Čeprav Tohti ni nikoli načenjal vprašanja komunistične oblasti nad Xinjiangom in ni nikoli izgovoril besede »odcepitev«, ga je okrožno ljudsko sodišče v Urumchiju danes obsodilo na dosmrtno ječo. Uradno je bil obsojen zaradi separatizma. Dejansko pa so ga kaznovali zaradi internacionalizacije ujgurskega vprašanja oziroma zato, ker je s svojim zgovornim pojasnjevanjem razmer v Urumchiju tuje medije usmerjal v bistvo tamkajšnjega spora: zatiranje strpnosti do etnične, kulturne in verske identitete naroda, ki tam živi najmanj 1500 let.

Štiriinštiridesetletnemu profesorju, ki je dobil nagrado PEN American Centra, so odvzeli tudi vse premoženje, tako da je njegova žena z dvema majhnima otrokoma (starima pet oziroma osem let) ostala brez vsega. Poreklo prihrankov, ki znašajo 800.000 juanov (130.000 dolarjev), bodo še preverili, in to zelo natančno, da bi ugotovili, ali je morda na oblikovanje njegove nacionalne zavesti vplivala tudi tuja roka.

Tohti je vztrajal, naj dvodnevno zasliševanje poteka v kitajskem, in ne v ujgurskem jeziku. Krivde ni priznal niti z besedo, na razsodbo pa se bo pritožil. Vztrajno je trdil, da ni bil, da ni in da tudi nikoli ne bo separatist.

Kazen so mu izrekli dan po tem, ko je nova serija eksplozij v okrožju Luntai usmrtila dva in ranila večje število ljudi, za kar je oblast nemudoma obtožila ujgurske teroriste.

V ponedeljek je partijsko glasilo Global Times objavilo, da so xinjianški teroristi tudi v vrstah Islamske države v Siriji in Iraku in da njihov cilj ni zgolj izpopolnjevanje terorističnih tehnik, temveč tudi širjenje povezav z mednarodno teroristično mrežo, ki si že dolgo želi svoje lovke razširiti tudi na kitajsko ozemlje.

Tohti ni nikoli podpiral skrajnežev. Kazen, ki mu je bila izrečena, naj bi bila grožnja vsem, ki bi z eno samo besedo načeli vprašanje politike pekinškega vodstva v Xinjiangu. Pravi učinek nerazumne razsodbe bo mogoče čutiti v zaostrovanju ekstremizma. Najbolj nevarno je takrat, ko jagenjčki obmolknejo.