Ukrajina Rusiji ne namerava vrniti treh milijard dolarjev

Moskva je že pred dnevi napovedala, da bo Kijev tožila na sodišču, če dolga ne bo plačal do nedelje.

Objavljeno
18. december 2015 15.25
UKRAINE-CRISIS/YATSENIUK
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Kijev − Ukrajina je danes sporočila, da Rusiji ne bo vrnila treh milijard ameriških dolarjev, ki si jih je izposodila leta 2013, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Ukrajinska vlada z današnjim dnem ustavlja izplačilo dolga Rusiji v višini treh milijard dolarjev, dokler ne bodo sprejeti naši predlogi o rekonstrukciji dolga ali pa bo sodišče sprejelo odločitev v tej zadevi,« je po seji vlade sporočil ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk.

Dodal je, da so pripravljeni na sodni postopek z rusko stranjo, poroča STA.

Državi sta v sporu zaradi posojila, ki ga je Rusija dala režimu bivšega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča decembra 2013, kmalu za tem pa je bil Janukovič strmoglavljen z oblasti in je pobegnil v Rusijo.

Kijev vztraja, da ni šlo za posojilo države državi, temveč za transakcijo prek finančnih trgov in je zato podvrženo finančnim pravilom, ki so dogovorjena s posojilodajalci.

Kijev je avgusta dosegel dogovor o rekonstrukciji dolga z zasebnimi posojilodajalci, vključno z glavnimi bankami in investicijskimi skladi, ki so se strinjali z 20-odstotnim znižanjem dolga.

Moskva vztraja, da omenjenega dolga ni mogoče obravnavati kot zasebnega, in je zavrnila tovrstne pogoje, še piše STA.