Umrl 101-letni milijarder David Rockefeller

Premoženje družine Rockefeller je bilo nazadnje ocenjeno na 3,2 milijarde evrov.

Objavljeno
20. marec 2017 19.22
PEOPLE-ROCKEFELLER
K.M:, STA
K.M:, STA

New York - Glava družine in svetovno znani milijarder David Rockefeller je umrl danes, star 101 leto. Preminil je zaradi odpovedi srca v svoji hiši severno od New Yorka, po ameriških medijh povzema STA. 

David Rockefeller, ki je veljal za zmernega republikanca, je bil zadnji še živeči vnuk legendarnega naftnega mogotca Johna D. Rockefellerja, ki je ustanovil podjetje Standard Oil in bil začetnik družinske dinastije.

Davidov oče je bil edini Johnov sin, John D. Rockefeller mlajši, ki je zgradil znameniti Rockefellerjev center. Njegova mati Abby pa je bila velika podpornica kulture in je soustanovila muzej sodobnih umetnosti v New Yorku.

Po navedbah ameriške revije Forbes je bilo premoženje družine Rockefeller nazadnje ocenjeno na 3,2 milijarde evrov.

David Rockefeller se je rodil 12. junija 1915. Bil je bivši predsednik in direktor banke Chase Manhattan. Na čelu banke je bil med letoma 1969 in 1981 ter takrat vzpostavil mrežo tesnih odnosov z ameriško administracijo in multinacionalnimi korporacijami, poroča Reuters.


David Rockefeller s predsednikom ZDA Ronaldom Reaganom. Foto: AP

Študiral je angleško zgodovino in književnost ter leta 1936 diplomiral na Harvardu. Na Londonski ekonomski šoli in Harvardu je pridobil magisterij iz ekonommije, nato pa leta 1940 še doktorat na univerzi v Chicagu. S soprogo Margaret McGrath je imel šest otrok in deset vnukov.