Umrl je nekdanji panamski diktator Manuel Noriega

Za nekdanjega vojaškega voditelja srednjeameriške države so bili, kot kaže, usodni zapleti po operaciji možganov.

Objavljeno
30. maj 2017 09.46
FILES-PANAMA-POLITICS-NORIEGA
A. M.
A. M.

Predstavniki panamskih oblasti so v ponedeljek zvečer sporočili, da je umrl 83-letni general Manuel Noriega, nekdanji vojaški voditelj te srednjeameriške države, ki so ga konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, po tem, ko je bil dolga leta njihov tesni zaveznik, strmoglavili Američani.

Noriega je kot vojaški diktator vodil Panamo med letoma 1983 in 1989, njegovo vladavino pa je končala dober mesec trajajoča vojaška invazija ZDA, ki so jo slednje sprožile, ko je začel ogrožati njihove interese v tem delu sveta. Američani so ga nato zaprli zaradi vpletenosti v trgovino z mamili in pranje denarja.

Leta 2010 so ga izročili Franciji, ki ga je obsodila zaradi pranja denarja in ga leto pozneje izročila njegovi domovini, kjer je bil obsojen zaradi dveh umorov in odgovornosti za pokol upornih vojakov. Proti njemu je bilo vloženih tudi več obtožnic zaradi izginotij nasprotnikov njegove diktature. Pred dvema letoma se je nekdanji vojaški voditelj sicer javno opravičil svojim žrtvam in njihovim svojcem.

Noriega je bil začasno izpuščen iz ječe februarja letos (oblasti so zavrnile prošnjo njegove družine, da bi preostanek kazni preživel v hišnem priporu), da bi se lahko pripravil na operativno odstranitev tumorja, ki pa se je zapletla. Zaradi možganskih krvavitev, ki so sledile posegu, je bil pred kratkim ponovno operiran, in vse kaže, da so bili zdravstveni zapleti na koncu zanj usodni.