Umrl je starosta ameriške zunanje politike Zbigniew Brzezinski

Odločen borec proti Sovjetski zvezi, ki je bil poljskega rodu, je umrl v bolnišnici v Fairfaxu v Virginiji blizu Washingtona.

Objavljeno
28. maj 2017 15.10
PEOPLE-BRZEZINSKI/
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Washington - V petek je v 89. letu starosti umrl eden od zadnjih starost ameriške zunanje politike in nacionalne varnosti, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost demokratskega predsednika Jimmyja Carterja, Zbigniew Brzezinski. Odločen borec proti Sovjetski zvezi, ki je bil poljskega rodu, je umrl v bolnišnici v Fairfaxu v Virginiji blizu Washingtona.

Novico o smrti je sporočila njegova hči Mika Brzezinski, ki vodi jutranjo politično oddajo na televiziji MSNBC. »Moj oče je nocoj mirno zaspal. Prijatelji so ga poznali pod nazivom Zbig, vnuki kot 'šefa', za soprogo pa je bil ljubezen življenja. Sama sem ga poznala kot najbolj navdihujočega, ljubečega in predanega očeta,« je sporočila Mika Brzezinski.

Zbigniew Brzezinski se je rodil 28. marca 1928 v Varšavi očetu diplomatu, ki je služboval v Franciji in Nemčiji v času Hitlerjevega vzpona na oblast. Pred nemškim napadom na Poljsko septembra 1939 pa je na srečo služboval v Kanadi, kjer se je upokojil in ostal tam z družino po koncu druge svetovne vojne.

Zbigniew Brzezinski se je šolal v Kanadi, doktorat iz političnih ved pa je naredil na Harvardu. Tam se je skupaj s prav tako znanim akterjem ameriške zunanje politike Henryjem Kissingerjem potegoval za profesorski položaj, ki ga je dobil republikanec, demokrat Brzezinski pa se je preselil na univerzo Columbia v New Yorku.

Med drugim je nasprotoval protestom proti vietnamski vojni na univerzi, kasneje pa je nasprotoval širitvi te vojne v času predsednika Lyndona Johnsona. Leta 1976 je postal svetovalec za zunanjo politiko demokratskega predsedniškega kandidata, guvernerja Georgie Jimmyja Carterja, ki ga je po zmagi na volitvah postavil na položaj svetovalca za nacionalno varnost ZDA.

Brzezinski je izhajal iz stare aristokratske poljske družine in je sovražil komunizem ter Sovjetsko zvezo. Za zmanjšanje vpliva Sovjetske zveze je zagovarjal približevanje ZDA Kitajski, začel je s podporo ZDA islamskim borcem proti sovjetski okupaciji Afganistana, bil pa je tudi glavni pobudnik poskusa rešitve ameriških talcev v Iranu, ki je neslavno propadel.

Glede zunanje politike se je ostro spopadal z državnim sekretarjem Cyrusom Vancom, ki je zaradi tega predčasno odstopil s položaja. Po zmagi Ronalda Reagana leta 1980 se je vrnil v akademske in analitične vode. Veljal je bolj za teoretika kot praktika.

Leta 2003 je bil eden redkih strokovnjakov, ki so nasprotovali napadu ZDA na Irak, od samega začetka pa je nasprotoval republikanskemu predsedniškemu kandidatu Donaldu Trumpu, za katerega je ostal prepričan, da nima veliko pojma o zunanji politiki in mednarodnih odnosih.

Zbigniew Brzezinski je bil poročen s kiparko češkega rodu Emilie Benes, s katero sta imela hčerko Miko ter dva sinova. Mark Brzezinski je bil veleposlanik ZDA na Švedskem v času predsednika Baracka Obame, Ian Brzezinski pa si je zgradil kariero v Pentagonu.

Do svoje smrti je Zbigniew Brzezinski napisal veliko knjig, nazadnje pa je nastopal kot komentator na televizijah, svetoval in predaval zunanjo politiko na univerzi John Hopkins.