United Airlines: Potnik v incidentu huje ranjen

David Dao, ki so ga v nedeljo na silo odstranili z letala in je utrpel pretres možganov, bo letalsko družbo verjetno tožil.

Objavljeno
13. april 2017 22.06
UAL-PASSENGER/
Be. B., STA
Be. B., STA

Washington - Potnik, ki so ga letališki policisti pred dnevi nasilno odstranili z letala ameriške letalske družbe United Airlines, je huje ranjen, je danes povedal njegov odvetnik Thomas Demetrio. Napovedal je, da bo njegov klient David Dao letalsko družbo verjetno tožil.

Njegov odvetnik je na novinarksi konferenci v Chicagu dejal, da je David Dao utrpel resen pretres možganov, ima zlomljen nos, izgubil pa je tudi dva sprednja zoba. Do srede je bil v bolnišnici. Ocenil je, da bi zaradi uporabe prekomerne sile morala odgovarjati tako letalska družba kot tudi mesto Chicago, kot je poročal časnik Chicago Tribune.

Demetrio je od sodišča že zahteval izdajo odloka, s katerim bi od letalske družbe in mesta Chicago zahtevali ohranitev vseh video posnetkov, posnetkov v pilotski kabini ter drugih podatkov o letu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Z odlokom želi tudi pridobiti kartoteke letaliških policistov, ki so Davida Daa zvlekli z letala. V okviru preiskave so letalske oblasti Chicaga za vpletene letališke policiste že odredile prisilni dopust.

Na novinarski konferenci je bila tudi potnikova hčerka Crystal Dao Pepper, ki je govorila v imenu svojega 69-letnega očeta, ki je zdravnik. Poudarila je, da se to, kar se je zgodilo njenemu očetu, ne bi smelo zgoditi nobenemu človeku.

Odvetnik je dodal, da je bila za Daa, ki je v ZDA prišel iz Vietnama leta 1975, to hujša izkušnja kot vietnamska vojna, navaja britanski BBC.

Mednarodne obsodbe

Incident, ki se je zgodil v nedeljo na letalu, ki se je pripravljalo na vzlet z mednarodnega letališča O'Hare, je sprožil mednarodne obsodbe, pozive h kongresni preiskavi ter peticijo z zahtevo po odstopu glavnega izvršnega direktorja letalske družbe Oscarja Munoza, čeprav se je kasneje opravičil Dau, njegovi družini in ostalim potnikom na letalu.

Peticijo je podpisalo več kot 150.000 ljudi, a je Munoz že zavrnil odstop.