Urbi et orbi: Nihče nas ne vpraša, ali smo zadovoljni s tem, kar se dogaja v svetu

Papež Frančišek je slovesnosti na današnjo velikonočno nedeljo začel z mašo na trgu pred baziliko svetega Petra v Vatikanu.

Objavljeno
16. april 2017 15.01
POPE-EASTER/MASS-URBI ET ORBI
V. V., STA
V. V., STA
Vatikan - Papež Frančišek je slovesnosti na današnjo velikonočno nedeljo začel z mašo na trgu pred baziliko svetega Petra v Vatikanu. Opoldne je z balkona bazilike podelil velikonočni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi) in ob tem spomnil na številna krizna žarišča po svetu, med drugim v Siriji, sveti deželi in nekaterih afriških državah.

Frančišek je mašo začel z branjem evangelija v grščini in latinščini ob prisotnosti številnih kardinalov in škofov ter drugih visokih predstavnikov katoliške cerkve. Na trgu, okrašenem z več kot 35.000 rožami in zelenjem iz Nizozemske, mu je prisluhnilo več deset tisoč vernikov in turistov.

Sveti oče je ob tem v spontani pridigi vernike pozval, naj kljub velikemu trpljenju v svetu ne izgubijo upanja."Kako se lahko te stvari dogajajo, če je Gospod vstal?"je vprašal zbrane po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

»Kako so lahko dogajajo tolike nesreče, bolezni, trgovina z ljudmi, vojne, uničenje, pohabljenja, maščevanje, sovraštvo, kje je Gospod?«

»Nihče nas ne vpraša, ali smo zadovoljni s tem, kar se dogaja v svetu. Za mnogo stvari ni pojasnila, vendar pa se zaradi tega ne smemo zapreti, ampak moramo gledati naprej,« je opozoril papež, ki med velikonočno mašo ponavadi sicer ne pridiga, opozarja APA.

Velika noč je »več kot le praznovanje s številnimi rožami«, je še dejal Frančišek in svoj govor končal z besedami: »Ko greste danes domov, si ponavljajte: Kristus je vstal«.

»Velika noč je praznik našega upanja, nič nas ne more ločiti od Božje ljubezni,« pa je papež v devetih jezikih sporočil prek Twitterja.

Zatem je z balkona bazilike svetega Petra zbranim kot tudi kristjanom po vsem svetu voščil za velikonočne praznike ter podelil blagoslov mestu in svetu, ki so ga v živo prenašali v številnih državah, mogoče pa ga je bilo spremljati tudi prek interneta.

V svojem govoru je pozval k večjim prizadevanjem za končanje konfliktov v svetu in k pomoči trpečim ljudem. K miru je pozval najprej v Siriji, pri čemer je obsodil sobotni samomorilski napad v Alepu, in v sveti deželi, med afriškimi državami pa je omenil Nigerijo, Južni Sudan in DR Kongo.

Sveti oče je pozval tudi k podpori socialnemu miru v Latinski Ameriki in prizadevanjem za mir v Ukrajini. Zavzel se je še za boj proti korupciji in podpori demokratičnih institucij v vseh državah. Spomnil je tudi na pomen bližine do ljudi, ki se spopadajo z brezposelnostjo, še navaja APA.

Slovesnosti ob tem najpomembnejšem krščanskem prazniku, ko se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih, so potekale ob strogih varnostnih ukrepih, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Velikonočne slovesnosti so se v Vatikanu začele na veliki četrtek, ko je papež daroval krizmeno mašo in v skladu s katoliško tradicijo umil noge, tokrat zapornikom zapora blizu Rima.

V petek je papež v baziliki svetega Petra pred več sto verniki vodil bogoslužje velikega petka, s katerim se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu. Ob tem so se spomnili žrtev napadov v Siriji in Egiptu. Zvečer se je Frančišek z verniki z vsega sveta udeležil križevega pota v rimskem Koloseju.

V soboto zvečer je imel sveti oče v baziliki svetega Petra vigilijo, v ospredje katere je postavil breme in trpljenje beguncev, migrantov, izkoriščanih ter žrtev vojn. To je za papeža Frančiška peto praznovanje velike noči na čelu Cerkve.

Letošnjo veliko noč katoliški in evangeličanski verniki praznujejo na isti dan kot pravoslavni verniki.