Ustanovitelj Wikipedie: »Novice so pokvarjene in lahko jih popravimo«

Vsako minuto pride na splet več deset tisoč strani in ljudje poskušajo na različne načine pretentati sistem.

Objavljeno
25. april 2017 18.58
MEDIA-WIKITRIBUNE/
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Washington - Ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales je zagnal projekt WikiTribune, ki bo po njegovih besedah preoblikoval svet novic, deloval pa bo na enakih načelih kot priljubljena spletna enciklopedija.

»Novice so pokvarjene in lahko jih popravimo,« piše na spletni strani WikiTribune, ki se bo spopadel s poplavo lažnih novic in dezinformacij. Pri tem mu bo pomagala velika spletna skupnost novinarjev in drugih, ki bodo preverjali dejstva, podobno kot to počnejo pri Wikipedii.

Spletna stran bo brezplačna in brez oglasov, zanašala pa se bo na prispevke uporabnikov tako kot neprofitna fundacija Wikimedia, ki upravlja Wikipedio.

Skupnost sodelavcev WikiTribune bo preverjala dejstva in pomagala zagotoviti, da bo jezik faktičen in nevtralen. Prav tako si bodo prizadevali za maksimalno transparentnost glede virov, zato bodo objavljali celotne prepise, videe in zvočne posnetke intervjujev, je povedal profesor novinarstva na newyorški univerzi City Jeff Jarvis, ki svetuje pri projektu. »Vidim potrebo po inovacijah na področju novih oblik novic,« je dodal.

WikiTribune namerava zaposliti deset novinarjev, ima pa tudi svetovalno ekipo, ki jo bodo predvidoma sestavljali Jeff Jarvis, vlagatelj tveganega kapitala Guy Kawasaki in britanska igralka Lily Cole.

V spopad tudi Google

Boj proti kroženju lažnih novic pa je napovedal tudi spletni gigant Google. V iskalniku bo odslej novo orodje, ki bo z algoritmom prepoznavalo zavajajoče in žaljive vsebine ter jih postavljalo na nižja mesta med brskanjem. Na ta način bo Google uporabnike vsaj delno obvaroval pred nevarnostjo ponarejenih novic in nekakovostnih vsebin.

Mehanizmi za povratne informacije so zasnovani tako, da vključujejo jasno označene kategorije, preko katerih bodo lahko uporabniki sami prijavljali lažne novice. Prijavbljene vsebine bodo šle čez algoritem, ki pa bo odločil, ali je prijavljena vsebina tudi v resnici sporna.

Predsednik inženiringa Google Search Ben Gomes je na svojem blogu zapisal: »Google se bo zavzemal, da bi bilo takšnih odločitev v prihodnje več.« Prvi kritiki pa so se že odzvali in so do napovedanih sprememb zadržani, saj se jim te zdijo nejasne. Google naj bi se po njihovem mnenju že dolgo soočal s težavo pomanjkanja preglednosti.