V bližini Moskve strmoglavilo rusko potniško letalo

Umrlo je vseh 65 potnikov in šest članov posadke. Letalo je zagorelo že med padanjem, vzrok nesreče pa še ni znan.

Objavljeno
11. februar 2018 14.45
FILES-RUSSIA-PLANE-CRASH
Ma. F., STA, Be. B.
Ma. F., STA, Be. B.
Moskva - V bližini Moskve je danes kmalu po vzletu z moskovskega letališča Domodedovo z radarjev izginilo rusko potniško letalo An-148 z 71 ljudmi na krovu. Letalo, ki je bilo na poti v Orsk na jugozahodu Rusije, je strmoglavilo na območju Moskovske oblasti, poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na ministrstvo za izredne razmere.

V današnjem strmoglavljenju ruskega letala An-148 v bližini Moskve je umrlo vseh 65 potnikov in šest članov posadke, je potrdil ruski urad za prometne preiskave. Umrle bodo morali identificirati s pomočjo testov DNK, saj so trupla neprepoznavna. Letalo, ki je z radarjev izginilo štiri minute po vzletu, je namreč zagorelo že med padanjem.

Med umrlimi so po besedah župana Orska najmanj en otrok in dva najstnika. Preiskovalci so sicer sporočili, da bo postopek ugotavljanja identitete ponesrečenih trajal od dva do tri mesece, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Po informacijah vira z letališča je letalo z radarjev izginilo dve minuti po vzletu. Šlo naj bi za sedem let staro letalo ruske družbe Saratov Airlines, ki je po navedbah očividcev iz vasi Argunovo strmoglavilo v plamenih. Družba je letalo pred letom dni kupila od druge ruske letalske družbe.

Deli strmoglavljenega letala so razpršeni po veliki površini. Foto: Reuters

Na območje so napotili reševalne ekipe, ki so že našle dele letala. Ti naj bi bili razpršeni po precej veliki površini. Reševalcem delo otežujeta velika količina snega in slaba vidljivost. Po navedbah nekaterih medijev je moralo več kot 150 reševalcev na kraj nesreče pešačiti, saj ceste niso bile prevozne. Na kraj nesreče se je odpravil tudi ruski minister za promet Maksim Sokolov.

Vzrok nesreče še ni znan. Po podatkih ministrstva bi lahko bile vzrok za nesrečo slabe vremenske razmere, preiskujejo tudi možnost človeške napake. Tožilstvo je sprožilo preiskavo proti letalski družbi. Eno od črnih skrinjic so že našli.

Ruski urad za prometne preiskave je potrdil, da je v strmoglavljenju ruskega letala An-148 umrlo vseh 65 potnikov in šest članov posadke. Foto: Nikolay Koreshkov/AP

Sožalje družinam umrlih je že izrazil ruski predsednik Vladimir Putin. »Predsednik izraža globoko sožalje vsem, ki so v nesreči izgubili sorodnike,« je sporočil Putinov tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov.

Lokalni mediji so objavili posnetke sorodnikov, ki so se zbrali na letališču v Orsku, kjer naj bi letalo pristalo. Po njihovih navedbah so na letališče prispeli tudi psihologi.