V delovni nesreči v Istanbulu umrlo 10 delavcev

Blizu prizorišča nesreče se je danes zbralo približno 1000 ljudi, ki so nesrečo označili za zločin.

Objavljeno
07. september 2014 18.47
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Istanbul - Na gradbišču v središču Istanbula je v soboto umrlo deset turških delavcev, ko je dvigalo nenadoma padlo 32 nadstropij globoko, so poročali turški mediji. Oblasti so uvedle preiskavo, blizu gradbišča pa se je danes zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti slabim varnostnim pogojem na delu.

Nesreča se je zgodila na gradbišču 42-nadstropnega bloka v četrti Mecidiyekoy v središču Istanbula. Končanih je bilo sicer 36 nadstropij stavbe. Lokalne oblasti so že sprožile preiskavo in v soboto aretirale osem ljudi, ki pa so bili po zaslišanju danes izpuščeni na prostost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški premier Ahmet Davutoglu je danes smrti delavcev označil za zelo boleče in obžalovanja vredne. Ob tem je zatrdil, da bo preiskava temeljita. Po navedbah turškega ministra za delo in socialno varnost Faruka Celika je do nesreče prišlo, ko so delavci z dvigalom prevažali gradbeni material. Vzrok nesreče za zdaj še ni znan.

Blizu prizorišča nesreče se je danes zbralo približno 1000 ljudi, ki so nesrečo označili za zločin. S protestom so izrazili jezo zaradi slabih delovnih pogojev in varnosti na delu.

Turčija je dokaj zloglasna zaradi slabih varnostnih pogojev na delovnih mestih. Maja je v mestu Soma na zahodu Turčije v najhujši rudniški nesreči v zgodovini države v premogovniku umrlo več kot 300 rudarjev, večina zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom zaradi požara. Premogovnik se je zrušil, ko je v njem odjeknila eksplozija.