Eksplozija na Kitajskem: »Kakor atomska bomba!«

V apokaliptični eksploziji je umrlo najmanj 50 ljudi, več kot 700 je ranjenih.

Objavljeno
13. avgust 2015 09.30
Zo. B., zunanja politika
Zo. B., zunanja politika
Tianjin − Najmanj 50 ljudi je umrlo v eksploziji, ki je v sredo ponoči stresla pristanišče v kitajskem mestu Tianjin. Ranjenih je več kot 700 ljudi, mnogi med njimi se še borijo za življenje, zato bo končno število žrtev verjetno še večje.

Na amaterskem posnetku, ki se je takoj po nesreči pojavil na youkuju, kitajski različici youtuba, je videti dve eksploziji, od katerih je bila druga tako močna, da so se zidovi stanovanjske stavbe zatresli, nekateri stanovalci pa so popadali na tla zaradi močne detonacije.

Tisti, ki niso gledali skozi okno in niso opazili plamenov, so pomislili, da se je zgodil potres. Krajevna policija pravi, da je najprej eksplodiralo eno od skladišč v pristaniški četrti Binhai, približno pol minute zatem pa je ogenj povzročil še večjo eksplozijo, o kateri državna tiskovna agencija Xinhua trdi, da je imela moč 21 ton TNT-ja.

»Bilo je natanko tako, kot so nam pravili, da je videti atomska bomba,« je izjavil Zhao Zhencheng, voznik tovornjaka, ki je sedel za volanom nekaj kilometrov stran od kraja nesreče.

Tianjin je mesto pod neposredno upravo osrednje vlade in ima po najnovejših ocenah približno 15 milijonov prebivalcev. Od Pekinga je oddaljen manj kot 150 kilometrov, njegovo pristanišče v Bohaijskem zalivu pa velja za izhod na morje za kitajsko glavno mesto.

Skladišče, ki je eksplodiralo, je uporabljalo podjetje Rui Hai International Logistics, ki je večinoma prevažalo nevarne materiale. Med varnostnim pregledom pred dvema letoma so ugotovili, da pet od njegovih 4325 zabojnikov ni izpolnjevalo standardov, vendar nikoli niso pojasnili, zakaj jih ni izpolnjevalo in ali so nato odpravili vse težave. Pri ravnanju z eksplozivnimi materiali je dovolj ena sama iskra, ki lahko povzroči apokaliptično tragedijo.

Predsednik Xi Jinping in premier Li Keqiang sta ukazala podrobno preiskavo. Med drugim je umrlo 14 gasilcev in nekaj prebivalcev, ki so jih na veliki razdalji zadeli kovinski deli. Več mimoidočih je bilo poškodovanih zaradi kosov stekla, ki so po eksploziji padali po bližnjih ulicah. Približno tisoč novih avtomobilov je zgorelo zaradi ognja v gorečih skladiščih, končno škodo pa še vedno ocenjujejo.