V eksploziji na metroju v glavnem mestu Čila 14 ranjenih

Predsednica je sporočila, da gre za teroristično dejanje, zaradi katerega bodo uvedli posebne policijske ukrepe.

Objavljeno
09. september 2014 10.36
CHILE-BLAST/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Santiago de Chile − Na postaji podzemne železnice v čilskem glavnem mestu Santigo de Chile je včeraj v času kosila eksplodirala bomba, ki je po najnovejših podatkih ranila najmanj 14 ljudi, piše Slovenska tiskovna agencija.

Čilski mediji poročajo, da je bila bomba izdelana iz gasilnega aparata, polnega smodnika, ki je bil skrit v smetnjaku blizu restavracije hitre prehrane v manjšem trgovinskem centru pod zemljo na postaji Escuel Militar. Najbolj jo je skupila čistilka, ki ji je eksplozija odtrgala prst.

Za napad na postajo podzemne železnice blizu vojaške akademije v premožni četrti mesta Las Condes sta osumljena dva moška, ki sta po besedah namestnika pravosodnega ministra Mahmuda Aleuyja pobegnila z avtomobilom in ju še iščejo.

To je bila že 30. eksplozija v čilskem glavnem mestu letos, za katero ni doslej odgovornosti prevzel še nihče. Prejšnje bombe so povzročile le gmotno škodo. Za nekaj napadov pa so odgovornost po pisanju STA prevzele anarhistične skupine, ki so zahtevale izpustitev dveh pajdašev iz španskega zapora. Dvojica je lani nastavila bombo v katedrali mesta Zaragoza.

Čilska predsednica Michelle Bachelet je sporočila, da gre za teroristično dejanje, zaradi katerega bodo uvedli posebne policijske ukrepe. Kot je pojasnila, bodo uporabili posebne protiteroristične zakone, ki so bili sprejeti že v času vojaške diktature Augusta Pinocheta med letoma 1973 in 1990. Med drugim gre za prisluškovanja, aretacije brez obtožnice in uporabo tajnih prič, piše STA.