V Facebookovem škandalu prizadetih 87 milijonov uporabnikov

Po podatkih Facebooka je bilo največ uporabnikov – okoli 70,6 milijona – prizadetih v ZDA.

Objavljeno
05. april 2018 09.39
Facebook Business Balk
Be. B., STA
Be. B., STA
San Francisco – Podjetje Facebook je ocenilo, da je britansko podjetje Cambridge Analytica prišlo do podatkov okoli 87 milijonov njegovih uporabnikov. Žvižgač Christopher Wylie, ki je razkril škandal z zlorabo osebnih podatkov, je omenjal okoli 50 milijonov uporabnikov. Cambridge Analytica pa trdi, da je šlo za podatke 30 milijonov uporabnikov.

Po podatkih Facebooka je bilo največ uporabnikov prizadetih v ZDA, okoli 70,6 milijona. Na drugem mestu so Filipini z 1,2 milijona uporabnikov, v Veliki Britaniji bi jih bilo lahko prizadetih do 1,1 milijona, še ocenjuje Facebook.

Ustanovitelj ter glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je priznal, da je naredil napake in da bi njegovo podjetje moralo storiti več. Še naprej pa je prepričan, da je najprimernejši za vodenje družbenega omrežja z dvema milijardama uporabnikov po vsem svetu.

Facebook je blokiral novo težavo omrežja, ki je dajala možnost, da uporabniki iščejo drug drugega tako, da v Facebookov iskalnik vtipkajo elektronski naslov ali telefonsko številko. Foto: Stephen Lam/Reuters

Na novinarski konferenci je dejal, da je sprva menil, da so ljudje sami odgovorni za to, kako bodo uporabili možnosti, ki jim jih daje družbeno omrežje facebook. »Če pogledam nazaj, vidim, da ni bilo prav, da sem razmišljal tako,« je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

»Glede na to, kar vemo danes, razumemo, da moramo na svojo odgovornost gledati širše,« je še dejal Zuckerberg. »Da ljudem ne ponudimo zgolj orodij, temveč prevzamemo polno odgovornost za to, kako jih ljudje uporabljajo,« je pojasnil.

Analytica trdi, da je prišla do podatkov 30 milijonov

Že med Zuckerbergovo novinarsko konferenco se je odzvalo podjetje Cambridge Analytica. Tvitnilo je, da je prišlo do podatkov 30 milijonov uporabnikov, ne 87 milijonov, ter zatrdilo, da podatkov s facebooka niso uporabili za kampanjo pred predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016. Pri tem je ponovilo, da je vse podatke že izbrisalo.

Izvršni direktor Facebooka je še povedal, da je notranja revizija v podjetju razkrila novo težavo družbenega omrežja, in sicer so nepridipravi zlorabili možnost, da uporabniki iščejo drug drugega tako, da v facebookov iskalnik vtipkajo elektronski naslov ali telefonsko številko. Tako so informacije z javnih profilov uporabnikov združili s podatki, ki so jih našli drugje. Facebook je to možnost že blokiral.

»Upravičeno je pričakovati, da je v zadnjih nekaj letih kdo verjetno prišel do vaših javnih podatkov na ta način, če ste imeli to možnost vključeno,« je še dejal Zuckerberg, ki bo v zvezi s škandalom 11. aprila pričal v ameriškem kongresu.