V gmoti blata našli prvo smrtno žrtev

Reševalci v kitajski industrijski coni še vedno iščejo 81 pogrešanih. Upanja, da je kdo še vedno živ, je malo.

Objavljeno
22. december 2015 11.44
TOPSHOT-CHINA-LANDSLIDE
Mo. B.
Mo. B.

Shenzhen − Kitajski reševalci in prostovoljci, ki so tudi ponoči v gmoti prsti in materiala, nakopanega med gradnjo industrijske cone v mestu Shenzhen, iskali pogrešane, so danes našli truplo − uradno gre za prvo smrtno žrtev obsežnega plazu. Pod plazom je tako še vedno ujetih 81 ljudi, upanja, da je še kdo živ, je z vsako uro manj.

»Mislim, da ni več možnosti, [da bi koga rešili], saj je minilo že kar nekaj časa,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala neimenovana prostovoljka.

Razsežnosti nesreče razkrivajo posnetki iz zraka, iz katerih je videti gmoto rdeče prsti in materiala, ki je večstanovanjske hiše spremenila v ruševine. Tisti, ki so prizor videli v živo, so opisovali, da se je rdeče blato v »ogromnih valovih« zgrnilo v industrijsko cono.

Zdaj je že jasno, da je za nesrečo odgovorna človeška malomarnost. Kot smo že poročali, se je po podatkih uradnega glasila kitajskega ministrstva za zemljo in naravne vire plaz sprožil zaradi neustreznega shranjevanja prsti in odpadnega materiala z gradbišč. Ta material so namreč v bližnjem opustelem kamnolomu menda nezakonito odlagali v sto metrov visoke kopice, obilno deževje pa je nakopičeno prst spremenilo v blato.

Nedeljska nesreča je tako že druga večja industrijska nesreča na Kitajskem letos. Avgusta je silovito odjeknilo v pristanišču mesta Tianjin, pozneje se je izkazalo, da je eksplodiralo v skladišču z nevarnimi snovmi, ki so jih neustrezno skladiščili. Umrlo je skoraj 200 ljudi.