V Hongkongu se razmere umirjajo

Študenti in vlada so se sinoči sestali na prvih pogovorih za začetek dialoga, a pogojev za pogajanja še niso določili.

Objavljeno
06. oktober 2014 11.33
HONGKONG-CHINA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Hongkong − V Hongkong se po včerajšnjem umiku protestnikov iz nekaterih predelov mesta, kjer so protestirali več kot teden dni, vrača normalno življenje. Študenti in vlada so se po pisanju Slovenske tiskovne agencije sinoči sestali na prvih pogovorih za začetek dialoga, a pogojev za pogajanja še niso določili.

Pogovori bi se sicer morali začeti v soboto, a so protestniki udeležbo umaknili po napadih prokitajskih skupin na protestnike v petek zvečer v četrti Mong Kok.

Sicer pa v azijski finančni in gospodarski metropoli življenje po več dneh znova poteka dokaj normalno. Vladni uradniki so se lahko danes neovirano vrnili na delo. Odprte so tudi srednje šole, medtem ko osnovne šole in vrtci po navedbah lokalnih medijev ostajajo zaprti, piše STA. Zaprtih ostaja tudi nekaj najbolj prometnih ulic, saj kakih sto demonstrantov še vztraja v šotorih pred sedežem vlade in na dveh drugih lokacijah v mestu.

Danes se je sicer iztekel ultimat, ki ga je vodja Hongkonga Leung Cun-ying postavil protestnikom za končanje blokad cest in vladnih poslopij, da bi se mesto vrnilo v normalno življenje, vladni uradniki pa vrnili na delo. Zagrozil je, da bo v nasprotnem primeru vlada sprejela vse potrebne ukrepe za ponovno vzpostavitev družbenega reda.

Najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 so izbruhnili pred devetimi dnevi, ker so se oblasti v Pekingu avgusta odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Prepustili bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking.