V Indijskem oceanu novo iskanje pogrešanega malezijskega letala

Avstralske oblasti so glede iskalne akcije previdno optimistične. Upajo, da jim bo ostanke letala uspelo najti v letu dni.

Objavljeno
06. oktober 2014 13.16
MALAYSIA-CRASH/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Sydney − V južnem Indijskem oceanu se je danes začelo novo podvodno iskanje razbitin malezijskega letala − leta MH370 −, ki je marca nepojasnjeno izginilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Letalo išče globokomorsko plovilo GO Phoenix, ki bo morsko dno preiskalo s sonarji in video kamerami, piše Slovenska tiskovna agencija.

Preiskali bodo celotno verjetno območje strmoglavljenja, ki obsega okoli 110.000 kvadratnih kilometrov oceanskega dna zahodno od Avstralije, piše STA. Plovilo GO Phoenix bo vleklo občutljivo podvodno opremo, s pomočjo katere bodo lahko sproti analizirali podrobne posnetke morskega dna in tako morda odkrili ostanke letala.

Iskanje bo olajšal zemljevid oceanskega dna na odročnem območju, ki so ga na podlagi posnetkov z mini podmornice izdelovali od maja.

Boeing 777 malezijskega prevoznika Malaysia Airlines je z 239 ljudmi na krovu nepojasnjeno izginil osmega marca. Domneva se, da je strmoglavil v južnem Indijskem oceanu zahodno od Avstralije, vendar dosedanje iskalne akcije iz zraka in morja ter pregledovanje morskega dna niso obrodili sadov.

Avstralske oblasti so glede nove iskalne akcije po navedbah STA previdno optimistične in upajo, da jim bo ostanke pogrešanega letala uspelo najti v letu dni.