V Iraku našli množično grobišče žrtev Islamske države

Grobišče, v katerem naj bi bili posmrtni ostanki 123 žrtev džihadistov, je obdano z večjim številom bomb.

Objavljeno
28. november 2015 16.25
reut*SYRIA-CRISIS/IRAQ/
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Mosul - Na severu Iraka so odkrili množično grobišče, v katerem naj bi bilo več kot 120 trupel žrtev skrajne Islamske države, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal lokalni predstavnik Mahma Halil. Grobišče je bilo sicer obdano z bombami.

Gre že za šesto množično grobišče, ki so ga odkrili v ali blizu mesta Sindžar, odkar so ga nedavno kurdski borci iztrgali iz rok Islamske države in osvobodili, je povedal Halil.

Grobišče, v katerem naj bi bili po ocenah oseb, ki so bile priča usmrtitvam, posmrtni ostanki 123 žrtev džihadistov, je obdano z večjim številom bomb, je dejal Halil. Nastavljanje bomb je ena ključnih taktik Islamske države, kar predstavlja veliko varnostno tveganje, tudi ko džihadiste z določenega ozemlja preženejo.

Trupel iz grobišča, ki se nahaja okoli deset kilometrov zahodno od Sindžarja, še niso izkopali, nekatere posmrtne ostanke pa je razkrila deževnica.

V okolici so našli še eno množično grobišče, v katerem naj bi bili ostanki okoli 80 žensk v starosti od 40 do 80 let. Lokalne oblasti sumijo, da so jih usmrtili, ker so bile prestare za posiljevanje ali zasužnjenje.

Sindžar so izpod vladavine Islamske države 13. novembra v okviru obsežne operacije osvobodile sile iraškega Kurdistana z zračno podporo mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Džihadisti so Sindžar osvojili avgusta 2014 ter začeli kampanjo pokolov, zasužnjevanja in posilstev, tarča pa so bili pripadniki verske in etnične manjšine Jazidov.